De 24 uur van de Rotte

Marian Voskuilen en gastlid Martin Paasman roeiden afgelopen weekend de ’24 uur van de Rotte’. Dat klinkt als een interessante roeitocht. Binnen 24 uur zoveel roeien als je wilt, wie wil dat niet!

Marian en ik (en Hessel) hadden al snel besloten om in de Volans-skiff (een stabiele toerskiff met rolrigger) te roeien. Als back-up hadden we een C2x+ meegenomen, maar die is niet gebruikt. Het was veel te leuk in de skiff. Alhoewel leuk? De Rotte is echt een bochtige onoverzichtelijke rivier, soms supersmal met overal bootjes aan de oevers. Goed omkijken dus en bochten afsnijden zat er niet in. Dan is een stabiele skiff wel fijn. ‘s Nachts was alles gelukkig – behalve de onverlichte bruggen – goed zichtbaar doordat je toch door stedelijk gebied vaart.

De stempelposten waren natuurlijke pauzepunten. Zo kon je na 7,5 km in Oud Verlaat aan het vlot even wat drinken en eten en een praatje maken met de stempelaar of de kroeg in duiken; voor elk wat wils. Na nog eens 7,5 km terug varen was het goed toeven bij Roeivereniging Rijnmond. De bar was de stempelpost waar zelfgebakken taarten en verse koffie dag en nacht klaar stonden en je pauze zo langer en gezelliger maakten dan gepland.

De 24 uur was oorspronkelijk een verenigingstocht, maar sinds dit jaar staat de tocht ook op de marathonkalender. Met 94 roeiers en een totaal afgelegde afstand van Rotterdam naar Tel Aviv (3.300 kilometer), was deze jaarlijkse marathon een groot succes. Tegelijkertijd waren er maar een tiental gastroeiers van andere roeiverenigingen. Dat kan beter!

Het was gezellig en uitdagend, maar uiteindelijk heeft iedereen naar vermogen geroeid. De Volans roeiers bleken de echte doorhalers. Zo roeide marathon-coryfee Hessel Tacoma van De Grift veruit de langste afstand: 150 kilometer. Martin Paasman van De Laak/ De Eem haalde 112,5 km in de Volans. Marian Voskuilen van De Eem roeide 52,5 km alleen in de Volans en 30 in de wherry en was met 82,5 km één van de verst roeiende vrouwen.

Roeivereniging De Laak was goed vertegenwoordigd. Alette Broekens klokte 105 km in C4 en wherry en kreeg de beker voor de verst roeiende vrouw. Arie van Veelen roeide ook 105 km, maar in een Scout 540 (een soort ongestuurde single wherry van Roeiwerf Wiersma) zonder te slapen. Ook Arwin van der Sloot, Leon Peltenburg en Kees van Maaren hebben in C4 en wherry de 105 km volgemaakt. Marie Louise Seelen roeide 75 km.

De 24 uur van de Rotte wordt jaarlijks rond de langste dag gevaren over de rivier de Rotte. Dit jaar op vrijdag 16 juni vanaf 19.00 uur. Je roeit zoveel mogelijk ronden van 15 kilometer tussen Roeivereniging Rijnmond en Café Oud Verlaat. Op beide aanlegplaatsen ontvangen deelnemers een stempel op een stempelkaart. De stempelkaart staat voor een individuele prestatie. Gedurende de 24 uur kan in alle boottypen worden gevaren, van skiff tot dubbel acht. Roeiers schrijven zich in ploegverband in. Omdat de prestatie individueel is, kan de samenstelling van een roeiploeg gedurende de 24 uur wijzigen. De unieke opzet van de 24 uur van de Rotte biedt zodoende elke roeier de kans om naar eigen vermogen te presteren. Als je de 60 km hebt aangetikt telt de marathon mee voor het KNRB Marathon Klassement. De gezellige roeivereniging Rijnmond is 24 uur open voor eten, drinken en verzorging en om even in de loodsen een dutje te doen.