BWV de Eem roeide in Amsterdam de 48ste Novembervieren wedstrijd

BWV de Eem roeide in Amsterdam de 48ste Novembervieren wedstrijd

De Novembervieren roeiwedstrijden worden altijd rond vier november gehouden. Er wordt geroeid op de Amstel in Amsterdam, vanaf ’t Kleine Kalfje naar de finish bij RV De Hoop. Het zijn wedstrijden van vier kilometer alleen in vieren (vier persoons boten). Er wordt boordgeroeid (roeien met één riem, en gesculled (roeien met twee riemen). Het is een wedstrijd voor dames en heren van alle leeftijden en jeugd. Toppers en oud toppers geven acte de présence, zij starten met en door elkaar met de mindere goden in de verschillende categorieën.

Reglementen bepalen o.a.:

  • Welke van de drie bruggaten die in de baan liggen mogen worden gebruikt. Bij het niet opvolgen hiervan krijgt de ploeg tien strafseconden.
  • Het is een inhaalrace. De ploegen starten om de 15 seconden in hun divisie, tussen de verschillende categorieën zit 60 seconden. Wordt een ploeg ingehaald, dan moet deze opzij. De stuur van de boot die inhaalt brult! WIJKEN, deze boot mag de snelste weg van het parcours nemen. Hinderen van een snellere boot kost strafseconden.
  • Er zijn zware en lichte roeiers. Voor de lichte roeiers geldt een winter gewicht. Een gemiddeld gewicht van een herenploeg mag niet boven de 72,5 kg zijn. Het individuele gewicht niet hoger dan 75kg. Het gemiddelde gewicht van een lichte damesploeg mag niet hoger zijn dan 59,5 kg, het individuele gewicht niet hoger dan 61,5 kg, Is de ploeg zwaarder, dan mag er niet worden gestart.
  • Behalve bij de veteranen moeten de stuurlieden worden gewogen. Zo mogen stuurlieden in de categorieën daaronder, bij de herenploegen minimaal 55kg, bij de damesploegen 50kg wegen. Is de stuur te licht ingewogen dan moet hij of zij ballast meenemen, dat bij de finish wordt gecontroleerd. Stuurlieden moeten minimaal 12 jaar zijn.
  • Er zijn veel bochten in het parcours, voor zoveel mogelijk tijdwinst moet strak worden gestuurd. Bij de laatste brug van Berlage aangekomen, 900 meter voor de finish, is het veld behoorlijk in elkaar geschoven. Het is niet de eerste keer, dat boten daar met elkaar in botsing zijn gekomen voor of in het bruggat, of een dukdalf hebben ‘gepakt’.

Er deden vier Eemploegen mee: een jongensploeg 16 jaar in 4x+, in combinatie met RV Tromp. Zij deden het in een geweldige tijd, maar 10 seconden langzamer dan de winnaar in 14:20.37, derde van de totaal 21 ploegen in hun categorie. Een nog onervaren meisjesploeg 18 jaar in 4x+, hebben netjes gepresteerd, deden 18:44.49 over de vier km. De Eem-veteranen startten in divisie HVD 4+ en HVE 4X+ (gemiddelde leeftijd 50 en 55 jaar). De boord D-ploeg deed er 16:07.10 over en moest acht ploegen voor zich dulden. De scull E-ploeg roeide in 16:21.99 naar de finish en eindigde zes ploegen achter de snelste ploeg.