Lenterace Haarlem 31 mei 2015

Lenterace Haarlem 31 mei 2015

Bij de lenterace over een afstand van 4.5 km ontbraken dit jaar de toeschouwers in de grasberm langs het Spaarne die daar normaal zitten te picknicken in de zon en onderwijl  genieten van het wedstrijdgeweld. Regen en wind gaf deze laatste dag van de lente alvast een najaarskarakter. De dreiging zorgde ervoor dat op het informatiebord in het clubhuis code oranje te lezen was maar ook dat de vlaggen bij het clubhuis recht en strak aan de masten bleven staan. Code oranje werd opgevolgd door code rood zodat de weersverwachting rond starttijd 16.00 met windkracht 8 er steeds ongunstiger uit leek te gaan zien. Dus twijfel alom over boot wel of niet afladen. Na raadpleging van gedetailleerde weersvoorspelling rondom Haarlem, gaf de wedstrijdleiding uiteindelijk groen licht voor onze divisie. In de regen dan toch nog even haasten met afladen opriggeren en boot op tijd in het water.
Gelukkig had Roel zijn auto met botenwagen dicht bij het clubhuis geparkeerd en durfde de parkeerwachten ons niet weg te sturen. De loopafstand naar het vlot werd daarmee minder ver dan vorig jaar. Al enige tijd maakt de Zaagbek in de luchtkamers water. Bij het monteren was deze ballast nog te lozen, wetende dat dit tijdens de wedstrijd wel weer zou worden aangevuld.
Onze ploeg bestond uit Marthe, Roel, Tjeerd, Maarten, Marius, Theo, Frans, Jeroen en Erwin Aan de wal gaf Cobi ons de laatste aanwijzingen en aanbevelingen en Jean Marie (vrouw van Frans) maakte de foto’s. Oproeien met tussensprintjes in wedstrijdtempo van 30.5/minuut. Marthe maakte nog eens duidelijk dat we bij de smalle doorgang onder de brug vooral strak vooruit moesten blijven kijken en  haar aanwijzingen moesten opvolgen en geen eigen initiatief laten zien. Bij de start riep de wedstrijdleiding dat we laat waren en eigenzinnig keerde Marthe de Zaagbek om haar as, zodat we op tijd en direct op de goede positie in de wedstrijd kwamen te liggen.
De dreiging van 15 strafseconden die de wedstrijdleiding zou kunnen uitdelen namen we voor lief.
We mochten als 4e starten en met wind mee vanaf de Ringvaart ging dat als een speer. Mathe’s duidelijke aanwijzingen van  lange halen, stevig en hoog zitten, iedereen op zijn eigen boord en trappen maar. In het nog beter opvolgen van deze aanwijzingen ligt de verbetering voor de volgende race. Roel pakte de hele wedstrijd tempo 30.5/31 wat we tot de finish volhielden. We zijn niet ingehaald en liepen volgens Marthe duidelijk in op onze voorganger, maar helaas niet kunnen passeren. De haakse brug tussen Ringvaart en Spaarne werd zonder in te houden en met geswinde spoed genomen en dat scheelt daar snel al veel seconden.
Doorweekt, moe maar voldaan finishten we met een tijd van 16:45. Ijn 2014 was dat met  mooi weer 17:17.8 dus een verbetering van 32.8 sec. De snelste tijd in 2014 was met Laak  15:58.1. Dit jaar was de snelste tijd 15:38.4 voor Beatrix 2. De Lenterace wint aan populariteit en brengt sterkere teams naar Haarlem. In 2013 wist de Eem met een tijd van 18:18.6 nog blik te pakken, waarbij toen de snelste tijd 15:26.6 was. Het blik was ons dit jaar  helaas niet gegund. Smetje was dat Willem Hagen, oud lid maar nu een concurrent met zijn boot bij Pampus. Met slechts  0:00.4 sec sneller waren en daarmee ons net te snel af.
Het is een reden om volgend jaar de mouwen nog eens extra op te stropen en Willem in 2016 op ruime afstand te zetten. Streven moet zijn ruim onder de 17 minuten.
Gelukkig smaakte het bier in het drukke knusse clubhuis er niet minder om.
Theo van ‘t Klooster

Foto’s

Jean Marie en Deskdesign

 

 

Spaarne 2015 IMG_4697