Loosdrecht op Zondag

Loosdrecht op Zondag

Loosdrecht 2016 -1.1

Een foute instelling van mijn good old Nokiawekker torpedeerde bijna deze zeildag waar ik me zo op had verheugd. Gelukkig, na enig omgooien van mijn OV-route en met hulp van Erwin en chauffeur Peter was ik nog goed op tijd om me bij de groep te voegen op het terras van bootverhuur Manten. Loosdrecht dus. Op het terras maakte ik kennis met zestien andere leden. Op Martine na, allemaal nieuw voor me. Altijd wat spannend voor me, om me in een nieuwe groep te begeven (ik ben immers nieuwbakken lid) maar het voelde al snel goed.
De zeilkenner weet dat het weer in een haven wel eens heeel anders kan zijn dan op het water. Deze zondag was een typisch voorbeeld van hoe het zo kan verschillen. Zon, warm, luwte bij het klaarmaken van de boten achter bij Manten; alles pais en vree. We waren de plas echter nog niet op en de wind maakte duidelijk dat ie die dag van zich liet horen. Maar lekker maakte die forse wind, voor mij althans, het zeilen wel, ook al waren de zeilen gereefd. En in een goed zeilpak is het ook met stortregens eigenlijk alleen maar genieten, zo merkte ik. En ik vond het wel gezellig zo, onze boten bij elkaar in de buurt en dan die zingende meidenboot, niet te vergeten!
En dan was er ineens wat heerlijks: op de picknickkleden stonden vele lekkernijen, vaak door deelnemers zelf gemaakt. Deze pauze was een feestje: van een uiterst frisse quiche tot een rood-zoet aardbeien spiesjes: je kom pakken wat je wilde. Heerlijk!

De middag leek een zonnig en rustig dagdeeltje te worden (voor wie Buienrader niet had geraadpleegd) want in de staart zat ‘m bij ons althans, het venijn. Een stortbui, hevige windvlagen en een onbewaakt ogenblik van roer en fokganger zorgde voor een bijna kapzeisen van onze boot Lia! Maar ach, we kwamen het te boven en nadat we hadden afgemeerd aan de steiger, onze shirts zonder jas konden laten uitdampen en de zeilen hadden gestreken, waren er al weer zoete pannenkoeken en kwamen de andere boten al weer een voor een binnen. ’T zeilen zat er op.
Op een enkeling na (een roeier die het woelige water nou niet echt gewend was maar het avontuur toch moedig aanging) leek het mij dat iedereen zich goed vermaakt heeft die dag: de zeildag, in Loosdrecht op Zondag.

Fijn om lid te zijn, in november kom ik boten poetsen.

Steven Luttikhuis, Amsterdam.