Type

Bouwjaar

Aanschafdatum

Aanschafprijs

Merk

Leverancier

Materiaal

Gedoopt door

Bevoegdheid

Gewicht

Beschermd

1x

1986

1997

€ 1361,-

Empacher

Tromp

Kevlar

Ben van den Ende

SS4

90 kg

nee

 

 

 

De naam ; Wielewaal

Door het helder gele verenkleed met de zwarte vleugels is de wielewaal met geen enkele andere vogel te verwarren. Het vrouwtje is minder opvallend, maar heeft wel dezelfde verdeling in het verenkleed. Wielewalen leven voornamelijk in de kruinen van hoge loofbomen en zijn daardoor ondanks het felle verenkleed van het mannetje zelden te zien. De roep van het mannetje is een typisch fuudidelioo. De vogel vliegt met een snelle vlucht van boom naar boom, waarbij het laatste gedeelte met gesloten vleugels afgelegd wordt. Het vrouwtje vlecht van grashalmen en bast een nest in de vork van een tak. De wielewaal is de enige vogel uit de vogelfamilie van de wielewalen die ook in Europa voorkomt. De wielewaal overwintert in de het midden en oosten van Afrika.