Toerroeien

Roeien op ander water in een andere omgeving


Toercomissie

De toercommissie van BWV de Eem stimuleert en faciliteert het toerroeien. Ze organiseert jaarlijks een aantal tochten met wisselende bestemming die ze volgens traditie bekendmaakt  tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.


Voorzitter
Ineke van Leengoed

Penningmeester 
Marjan Dorresteijn

Leden
Annemarie van der Molen
Eveline Vredeveldt

Contact

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen voor de toercommissie?

toercommissie@bwvdeeem.nl

Toerroeien

Veel roeiers trekken er jaarlijks op uit voor een  grotere of kleinere  toertocht  in eigen land of zelfs buiten de landsgrenzen.

Oftewel roeien op ander water in een andere omgeving. De hele dag sportief met elkaar bezig zijn.  Een stad in roeien en de architectuur bekijken. Koffie en lunchen op een landje, aan het eind van de dag samen eten en bij een meerdaagse tocht kamperen of  overnachten in een hotelletje. Of je nu een dag of een week gaat, het voelt steeds als een complete vakantie.

Wat is er nodig om mee te doen?

Om deel te nemen aan veruit de meeste toertochten, heb je een ‘vinkje’ nodig voor de vaardigheden   C2/C4 ploeg scull roeien en  C2/C4 sturen. Sommige tochten vragen extra bevoegdheden, zoals de cursus stromend water, of extra training met je eigen ploeg (voor de lange afstand tochten).  Voor de openings- en  sluitingstocht (die plaatsvinden  op de Eem) kan iedereen zich inschrijven. Dit jaar heeft de  toercommissie  een tocht voor beginnende roeiers georganiseerd, ter kennismaking met  het ‘fenomeen’ toertocht. Mogelijk  wordt dit een vast evenement.

Je hebt je opgegeven voor een tocht en dan?

De toercommissie bevestigt je deelname. Kort van te voren krijg je de laatste informatie over tijdstip van vertrek en thuiskomst. Op de checklist meenemen toertocht kun je lezen wat je mee moet nemen en bij de spelregels toertochten welke algemene afspraken er zijn.

De praktijk is als volgt: je verzamelt op de afgesproken tijd bij de vereniging, er is een indeling per auto, je komt aan bij de ontvangende roeivereniging en drinkt koffie in het clubhuis. De toercommissie zorgt voor de  bootindeling (uitgangspunt is gelijke verdeling van kracht en ervaring) en wijst captains aan. Die zijn tijdens de tocht eindverantwoordelijk voor de boot. Belangrijke functie van een toertocht is het leren kennen van andere roeiers, dus  roei je niet met je vaste roeimaatjes, tenzij op uitdrukkelijk verzoek. De captains spreken de tocht ter plaatse door met de leden van de toercommissie en dan gaan de boten te water. Daarbij volgt iedereen de aanwijzigingen van de ontvangende vereniging en de captains. Iedereen helpt elkaar.

Tijdens de tocht blijven de boten in elkaars buurt en is er zo nodig telefonisch contact. Van koffie en lunch (zelf meenemen)  geniet je, in overleg, op een landje(meestal) of een restaurantje (soms) langs het water. Je roeit meestal in wherries en wisselt om het half uur op het water (handig om vooraf te oefenen). Dat betekent dus dat je bij een tocht van 40 km  20 km per persoon roeit, bij een snelheid van rond de 6 km per uur.

Terug bij de roeivereniging haalt iedereen samen alle boten uit het water, maakt ze schoon en legt ze terug in de loodsen. Daarna is er nog even tijd voor een afscheidsdrankje en volgt de thuisreis met misschien nog een gezamenlijk etentje als slot.

Als een tocht begint en eindigt op verschillende plaatsen, zijn er ook boten van de eigen vereniging nodig, die meegaan op de botenwagen.  Dat vraagt van  iedereen op de avond voor de tocht hulp met opladen en na afloop afladen. Bovendien is  een auto met voldoende trekkracht en chauffeur nodig. Deelnemers delen de van te voren bekende kosten van de tocht, reisgeld, botenhuur, sluizengeld, etc.

Er zijn tochten door het hele land, rondom Leiden, Haarlem, de Biesboch, de Linge, de Weerribben, Friesland, etc. en ieder jaar is er minimaal één tocht in het buitenland.

Je  kunt als ploeg ook zelf een tocht organiseren. Zie daarvoor zelf een toertocht organiseren.  Voor ideeën voor tochten kun je terecht op de site van Toer! (www.toertochten-marathon-roeien.nl) of bij de toercommissie. Je kunt je ook inschrijven voor een tocht van de KNRB, zie daarvoor toerkalender KNRB.

Deelnemen aan toertochten

Voor het deelnemen aan toertochten, gelden een paar spelregels. Zie hieronder.

 • een tocht gaat altijd door,  tenzij de organiserende vereniging afmeldt
 • ‘bevestigde deelnemers’  regelen bij verhindering zelf een invaller
 • bij late afmelding vergoed je wel de kosten
 • Betaling aan de toercommissie met gepast geld bij aankomst op de vereniging
 • iedereen helpt elkaar bij het op- en afladen van de boten
 • als het even kan, roei in clubtenue
 • de toercommissie geeft aan tijdens welke toertochten je een zwemvest draagt
 • de captains zijn eindverantwoordelijk voor de boot
 • de toercommissie maakt de bootindeling
 • de toercommissie bepaalt uiteindelijk of iemand kan deelnemen aan een tocht; dit heeft alleen te maken met  veiligheid.

Wat neem je mee? Dat is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden, maar denk aan:

 • Warme kleding, het is op het water vaak kouder dan je denkt
 • Setje droge kleding
 • Regenkleding waarin je je goed kunt bewegen.
 • Als je stuurt kan een paraplu handig zijn, mits het natuurlijk niet te hard waait.  Een paraplu zorgt bovendien voor schaduw met zonnig weer
 • Voldoende eten en drinken. Koffie, thee, water
 • Zonnebril, zonnebrandmiddel, zonnehoed of pet.

En verder per boot:

 • 2 peddels
 • 1 pikhaak
 • 2 landvasten
 • 1 of 2 geitenpennen
 • 2 stootwillen
 • EHBO doos
 • Gereedschapssetje

Kan ik zelf een toertocht organiseren?

Als je zelf een toertocht wilt organiseren, dan kun je gebruik maken van onze eigen wherry’s en botenwagen of (meestal tegen een kleine vergoeding)  wherry’s  reserveren bij een andere vereniging.

Reserveren wherry’s BWV de Eem

De eigen botenwagen kan 3 wherry’s vervoeren.Reserveer zowel de wherry’s als de botenwagen (tijdig) bij de materiaalcommissaris. Nog een punt: houd rekening met de wettelijke eisen voor auto en chauffeur wat betreft rijbewijs en te trekken gewicht.

Toernieuws

Bergermeertocht; schrijf je snel in!

Bekijk de Schoorlse duinen eens vanuit een ander perspectief: roei mee met de Bergermeertocht die start in Alkmaar op zondag 8 september. De tocht gaat door de Bergermeerpolder, een mooi weidegebied. Je roeit langs de duinenrand van de Schoorlse duinen en een mini-natuurgebied (de Viaanse molen). Een tocht met... Lees meer >

Sluitingstocht zaterdag 5 oktober

Heb je al eens ervaren hoe bijzonder het is om in het donker, met een lichtje op de boot over onze Eem te roeien? Dat kan tijdens onze sluitingstocht op zaterdag 5 oktober! We verwachten je om 18.30 op de roei. Je hebt dan al gegeten en we vertrekken... Lees meer >

Beginnerstocht zaterdag 14 september

Aan alle eerste- en tweedejaars roeiers, ook dit jaar organiseert de toercommissie weer een tocht voor degenen die dit jaar of vorig jaar zijn gestart met roeien. We roeien de Waterlelietocht van ongeveer 20 km, via het Hilversumskanaal naar de vele slootjes met bruggetjes in Kortenhoef. Hiervoor lenen we... Lees meer >

Gecombineerde roei-fietstocht langs de Vecht

Wie gaat er zaterdag 10 augustus mee met een prachtige gecombineerde roei- en fietstocht langs de Vecht; van Utrecht naar Muiden? De Vecht is voor velen van jullie een bekende rivier, maar de combinatie van roeien en fietsen heeft een bijzondere bekoring. We gaan met eigen wherry’s, die op... Lees meer >

Van Zwolle naar Hasselt en weer terug

Op 14 juli organiseert de toercommissie een toertocht over het Zwarte Water van Zwolle naar het prachtige plaatsje Hasselt en weer terug, een tocht van circa 26 km. Onderweg zoeken we een leuke plek om gezellig te picknicken. Bij goed weer is er een mogelijkheid om door te varen... Lees meer >