Roeiers van BWV de Eem winnen blik op de Eemhead

Roeiers van BWV de Eem winnen blik op de Eemhead

Roeivereniging Hemus uit Amersfoort organiseerde voor de 25ste keer de Eemhead. 400 Roeiers hadden ingeschreven in 130 boten. Alle categorieën boten deden mee, in verschillende leeftijden. BWV De Eem was goed vertegenwoordigd met 13 deelnemende ploegen.

Het is een tijdrace over 7,5km, een variant van de Engelse Boat Race. De rivier de Eem wordt die middag afgesloten voor overig verkeer. De start ligt voor het clubhuis van BWV De Eem in Baarn, de finish voor het clubhuis van RV Hemus in Amersfoort.

De Eem met zijn bochtig parcours kan het verschil maken in tijd. Bij verkeerd sturen kan de boot uit de bocht vliegen of in de kant belanden. De stuur speelt een belangrijke rol, door een goede koers te varen kunnen vele seconden gewonnen worden. Gelukkig beschikt de ploeg over een ervaren stuurvrouw Marthe Stalenhoef. Het is een samenwerking tussen ploeg en stuur, zij houdt de ploeg ook bij elkaar door flink aan te moedigen tijdens de race.

Slagroeier Roel Gideonse is een belangrijke man aan boord. Hij geeft het slagritme aan, het aantal slagen per minuut dat geroeid wordt en zorgen dat er een goede cadans ontstaat in de boot. Er werd van meet af aan door hem een pittig tempo geroeid. De zeven man achter hem: Tjeerd Kimman, Maarten van der Vlerk, Jeroen Ligthart, Paul Kieffer, Willem Brugman, Theo van ’t Klooster en boegroeier Niels Boontjes, moeten hem precies volgen, iedere ongelijkheid kost tijd. Ondanks dat de ploeg maar één keer in deze opstelling heeft getraind, was er een goede balans in de boot.

Bij de achten waren twee divisies ingedeeld, de Heren 8+ en de Veteranen 8+. In deze laatste divisie startte de Eemploeg. Door loting bepaald, startte de herenacht van De Eem als allerlaatste ploeg in het totale veld van tien achten. Het lukte de Eemroeiers om de ploeg die vijftien seconden eerder was gestart, in te halen en uiteindelijk te winnen in hun divisie.

Onder de Malebrug door moeten er nog drie km worden geroeid, de ploeg werd daar luid aangemoedigd door medeleden.

Aan het einde, erg nat en moe gestreden, maar allen zeer verheugd met het gewonnen blik!