Roeimarathon Elfstedentocht 2017 succesvol verlopen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar deed er weer een ploeg van BWV De Eem mee met de Elfstedentocht in Friesland. De Waag was onder de deskundige leiding van Marian Voskuilen en Erwin Knijnenberg wedstrijdklaar gemaakt voor de tocht der tochten. De keuring werd derhalve zonder op- of aanmerkingen glansrijk doorstaan. De door alle deelnemers meegenomen culinaire verrassingen werden onder de meegebrachte partytent heerlijk in de schaduw genuttigd. Met gestapelde koolhydraten kon het avontuur beginnen.

Een Elfstedentocht behoort onder barre omstandigheden plaats te vinden, dit keer was het de tropische hitte en aan het eind van de dag de venijnige tegenwind die het de deelnemers nog knap lastig maakte. De gekozen teamnaam “ExtrEem” bleek zeer toepasselijk.

In een veld van 105 teams werd onder startnummer 23 enthousiast vanaf de Prinsentuin in Leeuwarden van start gegaan. In de eerste etappes werden wel wat plaatsen prijs gegeven, maar nog redelijk voor in het veld werd Dokkum bereikt. Debutant Edy van Renselaar stuurde als een volleerde stuurvrouw haar team, met Marian Voskuilen en Willem Brugman aan boord, met groot gemak door de eerste stad. Na de eerste stempel ging de tocht weer terug naar Leeuwarden. Het volgende team, met de ervaren Elfstedentochtroeisters Kitty van Bergen Henegouwe en Ilonka Duivenbode en de andere debutant Erwin Knijnenburg gingen voortvarend van start. Mooi op schema werden door beide teams de stempels in Leeuwarden, Sneek en IJlst opgehaald. Halverwege de route naar het Slotermeer werd de nachtploeg afgewisseld in Osingahuizen door de dagploeg. Ingrid Knijnenburg, Pita Cosijnse en Ingmar Velthuizen stempelden in Woudsend en kruisten met volle vaart het Slotermeer van Noord naar Zuid. In Sloten werd de volgende stempel gehaald en werd gewisseld. Het team van Marian van Zandvoort, Carla Jong en Simon Klomp gingen terug over het Slotermeer naar Balk. Over de smalle Luts hielden zij met een “Boordroei-techniek” het tempo er goed in. Na het roeien en stempelen door de pittoreske steden Stavoren, Hindelopen en Workum kwam de inmiddels uitgeruste “nachtploeg” de “dagploeg” weer versterken. Inmiddels was de buitentemperatuur behoorlijk opgelopen en op de stukken waar weinig wind was liep de lichaamstemperatuur ook behoorlijk op. Met waterpistool en andere ingenieuze temperatuur-verlagende methodes werd Bolsward gerond en het bochtige traject naar Harlingen door de teams geroeid. In Harlingen wachtte wederom het Harinxma Kanaal, forse tegenwind en golven verhoogden het heroïsche karakter van deze tocht. In Franeker verzorgde chauffeur Gert van Renselaar (de broer van) voor verkoeling door het team op ijsjes te trakteren. Samen met Kuuk de Zeeuw, de andere chauffeur, werden de teams net als de voorgaande nacht veilig de hele dag van wisselplaats tot wisselplaats geloodst door het mooie Friese landschap. In Franeker werd de laatste stempel gehaald. Via Ried, Menaldum en Deinum werd ruim voor tijd in 22 uur en 52 minuten de finish in Leeuwarden bereikt.

Van de 105 teams kwamen 99 teams binnen de tijd aan, ExtrEem werd 76e in het algemeen klassement. In de Mix categorie, waarin werd gevaren (minimaal 8 dames), werd de 12e plaats behaald. Geconcludeerd mag worden dat het wederom een zeer succesvolle editie was, waar gezelligheid gecombineerd met fanatieke prestaties de succesformule was.