Spaarne Lenterace 14 mei 2017

Spaarne Lenterace 14 mei 2017

 

 

Jaarlijks organiseert KR&ZV Het Spaarne “de Spaarne Lenterace”. De wedstrijd wordt verroeid in de vorm van tijdraces over een afstand van 4,5km voor volwassenen of 2 km voor junioren op de Ringvaart en het Spaarne.

In de voorbereidingen naar deze race is de insteek van roeicoach Cobi: No guts no glory! Yes we can! Bij onze Heren Veteranen Acht was het willen winnen in sterke mate aanwezig. Met Paul Kieffer als captain ingedeeld in veld E, rugnummer 304 in Blok 3 veld E, starttijd 16.00. Stuurvrouw Marthe kent het traject van 4.5km uit eerdere races goed, met halverwege de venijnig smalle lange doorvaart bij de Cruquiusbrug.

Rond 15.00uur zorgde een donkere wolkenlucht, op deze Moederdag voor enige dreiging voor Blok 3. Gelukkig van tijdelijke aard en de schuilplek in het clubhuis van het Spaarne bespaarde ons een nat pak. Er stond een stevige straffe zijwind, bij het oproeien goed merkbaar. Onze slag pakte zelfs een ‘snoek’. We moesten als derde starten en wisten dat een sterke ploeg als Jason, die als eerste in ons veld mocht starten de grote uitdaging zou worden.

We zijn goed gestart en wisten al snel onze achtervolgers op flinke afstand te roeien. Langs de waterkant hoorden we aanmoedigingen, van “kom op Eem!” Naar later bleek van onze voorzitter. Geweldig dat iemand zijn Moederdag onderbreekt om clubgenoten in Haarlem aan te moedigen. Hub was daarvoor met ons meegereisd en hij en Cobi zorgden op hun beurt voor support op een andere delen van het traject.

In de smalle Cruquiusbrug sloeg het noodlot toe. Het stuurtouwtje brak, waardoor Marthe stuurloos werd. Na de brug moesten we aan de kant zelfs even stil liggen. Gelukkig zorgde een noodknoop voor een tijdelijke oplossing van het stuurtouw, waardoor we verder konden. Na even strijken om uit de walkant te komen, maar met achtervolgers als Pampus weer bij ons, konden we met vereende kracht door. De explosieve power die zich na deze herstart openbaarde was geweldig. We hebben een alles of niets geroeid en voelden ons even als ‘boys in the boat’. Door deze tussenstop was het tijdsverschil met Jason (16:09.60) niet te overbruggen. Dit jaar geen ‘blik’, maar met 17:29.86 wel 2e. En in het totale veld van 14 ploegen 7e. Marthe bedankt voor het sturen en het feit dat je rustig bleef in een moeilijke situatie en ons wist aan te sporen waar nodig. Paul, Wim, Eric, Tjeerd, Erwin, Jeroen en Marius bedankt voor de middag.

 

Theo van ’t Klooster

Foto team Hub Stapper