Waterland-tocht 13 mei

Waterland-tocht 13 mei

Twaalf roeiers van De Eem genoten in 3 wherries van PRV „De Where” in Purmerend van de 35 KM lange Waterland-tocht!

De Where (Weere) was ooit de rivier/verbinding tussen de Zuiderzee en het Beemstermeer, levens-ader van (en dwars dóór) Purmerend. Dat traject werd in 1961 gedempt, t.b.v. het autoverkeer …!
!

Voorzien van peddels (voor smalle vaarten tussen de woonboten door), pikhaken (voor af- en aan-houden in sluizen) en hoosblik ging het in colonne onder bruggen en bruggetjes door naar Zaandijk, de Zaan op. 
Langs Glorie en Vergane Glorie, stijlvol bewaarde en gerestaureerde fabrieksgebouwen: Zeepziederij, Rijstpellerij, touwslagerij en Cacao (ik ruik het nòg) en karakteristieke Zaanse huizen, dan ineens op de beroemde Zaanse Schans!

Onze „kruipwissel” (elk half uur, zo houd je het vol) staat op veel foto’s van Aziatische touristen …!

Bij RV De Zaan -O wonderbaarlijke timing!- geschuild voor de enige hoosbui die dag, daarna via twee sluisjes (daar konden nèt 3 wherries tegelijk in) op (1,05 M) en neer (1,15 M).
 Vlak voor West-Knollendam (echt waar) rechts af het wijde Zwet op. Een prachtige oversteek langs allerlei waterland en langs Jisp, terug aan het vlot van De Where.

Restanten van hoosbui tenslotte met bijgeleverd hoosblik uitgeschept. Een prachtige, zeer afwisselende en ook nog eens leerzame -zie onder- rondtocht!
 Les1. Als de roeiers in de wherry vóór jou rechtopzittend onder de brug doorgingen, wil dat niet altijd zeggen dat jij dat ook kunt: een lange of lichte boeg en een zware rugzak achterin scheelt cèntimeters… 
Les 2. Het laagste smalle bruggetje-óóit: „slippen beide boorden! liggen! buik in!! neus iets opzij! en op het allerlaatst nog (ik had braaf de bladen plat op het water): „handen lager!”, bladen dus uit het water, waarmee nèt voorkomen werd dat mijn hendels en mijn handen geblokt werden door de liggers van de brug… Pffft..!!
!

Met dank aan Jacqueline Nieuwenhuizen, Maurice Hinterding en Marijke Mensink, het organiserend comité!

Bonno Hylkema