Wel of niet uitvaren? Het stoplicht helpt

Een verkeerslicht op het water, jawel, sinds een tijdje siert deze ‘verkeersregelaar’ onze homepage, het Boten Reserverings Systeem en de schermen in de hal. Belangrijkste functie: jou helpen besluiten of je gaat varen of niet.
Daar kun je heel makkelijk mee omgaan. Staat het licht op rood? Dan ga je gewoon niet. Oranje? Even overleggen en groen? tja …….. .

Dit moet je gewoon eerst even weten

Boten reserveren kan natuurlijk altijd. Het stoplicht geldt alleen voor het uitvaren met een roei- en zeilboot. Bovendien ben je altijd zelf verantwoordelijk als je uitvaart (daar is ie weer, dat opgeheven vingertje! Heel vervelend, maar verzekeringstechnisch moeten we het even melden. De macht van de verzekeraars is een hele andere discussie!)

Kleurbepaling

Buitentemperatuur, windkracht , zicht en bijzondere omstandigheden bepalen de kleur van het stoplicht. Iedereen snapt dat het licht bij heel slecht weer of als het donker is op rood staat. Maar ook op een mooie windstille dag kan het onverbiddellijke rood ons aan het vlot houden. Mogelijke reden: een wedstrijd op de Eem, waterwerkzaamheden of te hoge temperaturen. De kleuren komen in ieder geval niet willekeurig tot stand, daar liggen heel wat gegevens aan ten grondslag.

Vaarverbod of niet? Het stoplicht als hulpmiddel

 Je hebt via mijn bwv ingelogd en bent in het Boten Reserverings Systeem beland.Het verkeerslicht in het scherm staat op rood (zie plaatje hieronder).
Als je met je muis op het verkeerslicht gaat staan, krijg je verschillende rijtjes informatie te zien. Het onderste blokje met gegevens geeft zogenaamde ‘waarden’ over de weersomstandigheden. Je vindt ze ook nog rechts onderaan het planningsscherm.
Als één of meer ‘waarden’ een ‘kritisch punt’ bereiken, dan kleurt het licht rood.

 

De waarden, gemeten in De Bilt, rechts onderaan het planningsscherm

De ‘waarden’ in de rode cirkel geven aan:

Gemeten         : de huidige tijd

Temp              : temperatuur

Wind               : ZW 3 bft (beaufort)

LV                    : LuchtVochtigheid

 

Deze waarden komen van het weerstation “De Bilt”, het meest nauwkeurige waar we mee kunnen werken. Toch kunnen ze wat afwijken van de waarden in ons vaargebied, dus hebben we de grenzen voor het bepalen van de stoplichtkleuren een beetje verruimd. Het licht gaat bijvoorbeeld pas op rood als de temperatuur volgens De Bilt -2 graden is., terwijl wij volgens onze regels al bij + 0 C niet meer mogen varen.

Regels, hoe waren ze ook alweer

Hoe zat het ook alweer met dat wel of niet ‘mogen’ uitvaren? Zie het plaatje hieronder met onze verenigingsregels. Bedenk altijd dat regels er zijn om ons te helpen! Als je feitelijke informatie hebt over temperatuur, wind en zicht is het veel makkelijker om te beslissen of je gaat roeien/zeilen. Hoewel ……. Je kunt natuurlijk altijd je duim in de lucht steken …….. .

We wensen je een behouden vaart!

Beschrijving van het vaarverbod in “Aan de Boorden”, blz. 39