Zeildag in Friesland

 

En toen sloeg het weer toch een beetje om. Na een aantal mooie weken waarbij vooral Zuid en Oost Nederland het voor de kiezen kregen met enorme stortbuien en de regio Baarn de dans aardig ontsprong. Zo erg was het dan wel niet, maar we stonden zaterdag 11 juni op met bewolking en lichte regen. Vol goede moed richting de vereniging waar we rond 8.20 uur zouden verzamelen. Helaas een paar afvallers, maar uiteindelijk togen 21 personen richting Friesland, met als bestemming Uitwellingerga, een klein dorpje middenin het watersportgebied ten zuiden van het Sneekermeer. Eindstation: jachthaven De Watervriend waar 6 Valken voor ons klaar lagen. Eerst een kopje koffie, de organisatoren, Martine en Jaap, maakten de bootindeling en daar gingen we. Boten optuigen, spullen aan boord, een routekaartje met een mooie tocht en hup, al bomend en peddelend het vaartje uit.
En ja, de Friese waterbodem is drassig, dus daar moet je rekening mee houden als je de vaarboom er weer uit wilt trekken, hij blijft wel eens flink vastzitten. Maar behalve een kreet hier en daar, geen natte pakken gelukkig. Hijs de zeilen en het eerste stuk laveren met zeer weinig wind door het mooie smalle watertje. Deze watertjes zijn zeer ondiep langs de kant, dus sommige boten moesten de vaarboom nog maar eens ter hand nemen om zich uit de kant te worstelen. Best grappig om te zien als het jouw boot niet treft ūüėČ !!
Richting Goingarijp, naar restaurant de Klokkenstoel, waar we gingen lunchen. Omdat het nog steeds een beetje nattig was en het na een paar uur ook wat frisjes omdat er niet echt actief gezeild hoefde te worden bij deze wind, was het fijn om in het restaurant iets warms te kunnen bestellen en je daar zelfs je eigen meegebrachte lunch mocht opeten. Waar vind je dat nog?¬†Aanleggen doe je aan de overzijde van het restaurant en dan met zijn allen op het elektrische pontje naar de overzijde. Leuk! Moet je wel even weten dat je de bovenste en de onderste knop moet indrukken wil hij het doen, haha, maar er zijn altijd vaste bezoekers die je dat kunnen vertellen.¬†Na de lunch de boten weer in met een nieuwe bootindeling. Ook leuk om weer anderen te leren kennen en te spreken! En toen trok de wind een beetje aan en trok de hemel open. Langzaam kwam de zon erbij. Even een stukje richting en over het Sneekermeer. Daar waar alle Friese Sk√Ľtsjes al sinds de ochtend een wedstrijd hadden en net begonnen waren aan hun tweede ronde. Prachtig voordewind kwamen ze aan, de donkere zeilen trots over stuurboord en de witte fokken over bakboord. Een plaatje!¬†Martine wist een heel mooi smal vaartje, en de wind stond goed, het was helemaal te bezeilen. Top! De wind trok nog ietsje aan en aangekomen bij het Jentjemeer kon het Admiraalzeilen beginnen. Allemaal in een lange rij, commando overstag, en dan tegelijk manoeuvres uitvoeren, achtjes varen, helemaal leuk! De zon scheen en we hadden een prachtig einde van de dag.¬†Terug naar de Watervriend, boten aftuigen en lekker op het terras. Een drankje en een plate met frites, sla en vlees naar keuze. Attente bediening, heerlijke frietjes en iedereen werd even stil. Al met al konden we lekker op tijd weer aan de terugweg beginnen en rond 20.00 uur werd iedereen weer bij de vereniging afgezet om naar huis te gaan.¬†Bedankt Martine en Jaap voor de organisatie! Gezellig om met zo‚Äôn groot aantal zeilliefhebbers een tocht te maken! Voor de mensen die het ook leuk lijkt, zondag 4 september is er een zeildag op Loosdrecht, kijk op de website voor informatie en meld je aan!