Gastroeien

Kom Gastroeien bij BWV de Eem!

BWV de Eem is centraal gelegen aan het natuurschoon van de Eem, de enige rivier die in zijn geheel op Nederlands grondgebied ligt. De Eem zoekt zacht stromend zijn weg door de fraaie weidelandschap van het Eemland, waar het in voorjaar en zomer ook voor weidevogels zoals grutto, tureluur en wulp goed toeven is.
De leden van De Eem genieten al roeiend en zeilend natuurlijk wekelijks (sommige bijna dagelijks) van onze fraaie rivier, maar dit gunnen we natuurlijk ook aan leden van collega-verenigingen. Daarom is het tegen een kleine vergoeding en uiteraard op afspraak mogelijk om C-boten en/of wherry’s van onze vereniging te lenen.

Roeivereniging Pampus was in mei ’23 op bezoek.

“Varen over de Eem was een geweldige ervaring. We begonnen de dag met het inpakken van de auto en vertrokken richting Baarn. Bij de roeiclub BWV de Eem werden we hartelijk ontvangen en na wat puzzelen gingen we het water op. De roeiclub bestaat al 100 jaar en heeft zelfs een Koninklijke Erepenning ontvangen. We genoten van het prachtige landschap en het gezelschap in de boot. Het hoogtepunt was de culinaire maaltijd van Marjo in de jachthaven t’ Raboes. We keerden terug via de kanovereniging KV Meander en hadden veel plezier onderweg. We sloten de dag af met een drankje bij BWV. Bedankt Marjo en Jacqueline voor de organisatie!”

Welk boten zijn te leen en wat zijn de voorwaarden?

Onze vereniging leent C-boten en wherry’s uit. We beschikken over 3 wherry’s, 5 C4x+ boten, 2 C3x+ boten en 2 C2x+ boten. Boten uitlenen is in principe op alle dagen van de week mogelijk, alleen op zaterdag vanwege intensief gebruik door eigen leden en vanwege drukte op ons vlot pas vanaf ca 11:00.
Uiteraard dient de ploeg die de boot leent qua sturen en roeien op de eigen vereniging bevoegd te zijn voor het betreffende boottype en over voldoende ervaring te beschikken om op ‘vreemd’ roeiwater op pad te gaan. We verwachten ook dat de ploeg met de boten omgaat alsof het ‘eigen’ materiaal betreft en dat de boten dus ook niet onbeheerd achtergelaten worden.

Over ons roeiwater

De Eem is een gekanaliseerde rivier en stroomt vanwege waterafvoer en opwaaiing, maar bijna altijd (meer dan 362 dagen per jaar) zo zacht dat het effect hiervan op het roeien minimaal is. Er is dan ook geen ervaring met roeien op stromend water noodzakelijk om bij ons boten te lenen.
Er zijn geen lastige bruggen of sluizen, maar er komt wel een paar keer per dag een binnenvaarder voorbij. Verder is de rivier in het seizoen in het weekend ook geliefd bij de pleziervaart. Voor roeiers in gladde boten wel eens lastig in verband met golfslag, maar voor C-boten en wherry’s is dit zelden een probleem.

Welke routes zijn er mogelijk?

Vanaf BWV de Eem kan je in twee richtingen de rivier op roeien en beide kanten op is mooi. Daarom raden we gastroeiers meestal aan om eerst een stuk heen en weer de ene kant op te roeien, daarna een zelf meegebrachte lunch te nuttigen op ons terras –volgens velen het terras met het mooiste uitzicht in de omgeving- en vervolgens nog een stuk de andere kant op te roeien.
Zuidgaand richting Amersfoort is het ongeveer 7 kilometen roeien naar onze zuiderburen van collegavereniging Hemus en daarna nog 2 kilometer roeien naar de Eemhaven in het centrum van Amersfoort. Hiervandaan is verder roeien niet mogelijk.
Noordgaand is het ongeveer 9 kilometer roeien richting de monding van de Eem in het Eemmeer. Onze C-boten mogen de rivier niet af, maar met de wherry’s is het bij rustig weer ook mogelijk om het Eemmeer op te varen, bijvoorbeeld naar de oude haven van Spakenburg om een visje te eten.

Hoe werkt het?

Als je vragen hebt, of een concreet plan om een dagje bij ons te komen roeien, neem dan contact op met de commissaris sport of de materiaalcommissaris van onze vereniging.
Wij kunnen jouw vragen beantwoorden. Heb je concrete plannen? Zoek dan ook contact. Wij zullen de boten reserveren en ervoor zorgen dat er iemand van onze vereniging klaar staat om de boten uit te geven en na afloop van jullie roeien weer in te nemen.
Voor een dag gastroeien vragen wij conform de richtlijnen van de KNRB een vergoeding van €7,50 per persoon.

» Zoek contact met de commissaris sport.

» Zoek contact met de materiaalcommissaris.

Praktische zaken

BWV de Eem ligt niet alleen fraai in de natuur, maar ook vrijwel direct aan snelweg A1. Parkeren kan op het parkeerterrein van de vereniging. Er is meestal plek, behalve op zaterdagmorgen, bij verenigingsevenementen en op fraaie zomeravonden. Als alternatief op de auto is het ongeveer 2 km lopen vanaf station Baarn naar onze vereniging.

De kleine lettertjes over aansprakelijkheid

Schade aan ons materiaal die door een ongeval kan ontstaan is gedekt door onze vlootverzekering, mits aan de eis van voldoende roei-ervaring is voldaan. Schade die door opzet en/of grove nalatigheid ontstaat is niet verzekerd.
In die gevallen zijn jullie zelf aansprakelijk. We raden je aan om je eigen aansprakelijkheidverzekering te controleren op de clausule ‘vaartuigen’ waarin de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door of met (o.a.) roeiboten is gedekt. Mocht jullie vereniging onverhoopt niet over een (vloot)verzekering beschikken, laat dit dan vooraf weten, zodat we het met onze verzekeraar kunnen opnemen.

NB: Voor het varen met wherry’s op het Eemmeer en dus naar Bunschoten stelt onze vereniging aanvullende voorwaarden. Dit is in elk geval alleen toegestaan als er voor de hele dag hooguit windkracht 3 wordt voorspeld en alleen aan ploegen met ruime ervaring in het roeien op ruim water.

» Check voor het aankomende weer Windfinder voor Eemmeer. (opent in nieuw tabblad)