Zeilen op de Eem en op het Eemmeer!

Zeilen op de rivier de Eem en het Eemmeer is heel goed mogelijk. De vereniging is in het bezit van een mooie vloot open boten. Kom genieten van de rust, spanning en het mooie zeilwater.

Zeilen bij De Eem

Welkom bij het zeilen bij BWV de Eem! De Baarnse Watersportvereniging de Eem is in het bezit van een mooie vloot open boten die door een kleine, maar zeer enthousiaste groep van circa 40 actieve zeilers zowel gebruikt worden op de Eem als op het Eemmeer.

» Bekijk het overzicht van zeilactiviteiten en de agenda om te zien wat er plaatsvindt op zeilgebied.

“Zeilen bij onze vereniging geeft je een goede opleiding in het snel en kundig overweg kunnen met je boot. Niet alleen de beperkte ruimte geeft je extra inzicht maar ook het ontwijken van de schepen die je op een zomerse dag tegemoet varen. Voorrangsregels, stroming, winddraaiingen; het maakt het zeilen op een rivier spannender en lastiger dan op een groter water. “

Bert Stals, lid Zeilcommissie BWV de Eem

Het zeilbeleid is onderdeel van de missie, visie en beleid van de vereniging.

» Kijk op Zeilbeleid voor de plannen en het beleid van de zeilafdeling van BWV de Eem.

We zijn een erkend opleidingsinstituut. Dat betekent dat we lesgeven volgens de methodes van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Onze instructeurs zijn gecertificeerd. Je diploma is overal in Nederland en het buitenland geldig.

De opleiding is op de rivier de Eem en op het randmeer Eemmeer. Zeilen op de Eem noemen we ook wel ‘werkzeilen’ omdat de rivier erg kronkelt en je dus voortdurend aan het manoeuvreren bent.

» Lees meer over het CWO bij Partners.

Als volwassen lid krijg je les in een kielboot van het type Valk of Randmeer. Met maximaal 3 andere cursisten vaar je in een onzinkbare en zelfoprichtende boot. Onze enthousiaste en CWO-gecertificeerde instructeurs leiden je op tot het CWO-niveau om zelfstandig met onze boten te kunnen varen. Uiteraard besteden we ook ruime aandacht aan de benodigde theorie.

De jeugd vanaf 12 tot en met 18  jaar krijgt deskundig les van onze instructeurs. Op gezellige en prettige wijze krijg je de beginselen van het zeilen snel onder de knie. Een speciaal programma voor jou als jeugd lid is het jeugdzeilen.

» Kijk verder op Jeugdzeilen.

Als je veel zeilervaring hebt of je hebt in het verleden diploma’s gehaald, kun je in plaats van een CWO-opleiding ook dispensatie krijgen. Je gaat dan een keer met één van onze examinatoren zeilen en die beoordeelt of je voldoende zeilkennis en -ervaring hebt om zelfstandig te kunnen varen.

Door de examinatoren kan in de volgende gevallen, maar altijd ná voorzeilen, dispensatie worden verleend:
• Leden met een ander diploma kunnen met verenigingsboten varen, indien zij laten zien dat zij de praktijk en de theorie van het zeilen op een juiste en veilige manier weten toe te passen;
• Ervaren zeilers zonder diploma kunnen versneld een CWO-diploma behalen. Eventueel kunnen zij het eerste jaar met een vorderingenstaat varen.
Hun vaardigheden zijn daarop afgetekend door de zeilcommissie of een beoordelingsgemachtigde (ZI-3).

Met regels en afspraken zorgen we ervoor dat we veilig en sportief kunnen sporten en met elkaar omgaan.

» Bekijk de informatie over Veiligheid.

» Lees de gehanteerde Regels.

Met afspraken en regels zorgen we voor een veilige sportomgeving. Toch kan er wel eens iets mis gaan. Bekijk de meest voorkomende ongelukken en blessures en hoe je daar op kunt, of moet acteren.

» Bekijk Eerste hulp

In de begrippenlijst vind je de begrippen die we gebruiken op De Eem, en hun verklaring.
Ben je op zoek naar een begrip en de daarbij behorende verklaring?

» Zoek in de Begrippenlijst.

Ons zeilaanbod

We geven les volgens de methodes van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO).

Volwassen krijgen les in een kielboot (Valk of Randmeer). Er wordt met maximaal 3 andere cursisten gevaren op de kielboot, een onzinkbare boot. Door onze enthousiaste en CWO-gecertificeerde instructeurs word je opgeleid op CWO-niveau om zelfstandig met onze boten te kunnen varen. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de benodigde theorie.

Jeugd vanaf 12 jaar krijgt les in de kielboot Lærling en in de 2-mans zwaardboten. Dit zijn de Laser Pico’s waarvan we er twee in de club hebben. Voor de oudere jeugd is het ook mogelijk om in een RS Venture, Randmeer of Valk diploma’s te halen.

» Je vindt meer op Zeilinstructie.

Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Leer dan zeilen bij BWV De Eem Jeugdzeilen!
Ervaren en enthousiaste instructeurs leren je op een leuke, speelse en veilige manier de beginselen van het zeilen!

Je krijgt lessen in de kielboot Lærling en in de 2-mans zwaardboten. Dit zijn de Laser Pico’s waarvan we er twee in de club hebben. Voor de oudere jeugd is het ook mogelijk om in een RS Venture, Randmeer of Valk diploma’s te halen.

» Kijk verder op Jeugdzeilen.

In het jeugdrooster zie je wanneer de lessen zijn voor de jeugdleden en wanneer andere activiteiten gepland zijn.

» Kijk verder op Jeugdrooster.

In 2019 hebben we inloopzeilen geïntroduceerd en hier reclame voor gemaakt. Elke woensdagavond was er de mogelijkheid van inloopzeilen voor leden van De Eem en voor niet-leden. Tot nog toe is het succes beperkt. Vanaf 2022 gaan we het op een andere manier organiseren.

» Lees meer over de andere zeilactiviteiten op Zeilactiviteiten.

In 2023 hebben we ‘Proeg het zeilen’ geïntroduceerd. Wij organiseren voor alle leden drie onvergetelijke avonden op de Eem en ons zomeravond terras. Iedereen kan daaraan deelnemen. Je kunt je zonder enige zeilervaring inschrijven voor een van de avonden, omdat op iedere zeilboot een ervaren captain aan boord is. In een ontspannen sfeer proef en ervaar je de stilte en de wind die je meeneemt over onze prachtige Eem.

» Lees meer over het ‘Proef het zeilen’ op Zeilactiviteiten.

Ben je klaar met de opleiding, of wil je gewoon even lekker zeilen, ga dan met een groepje zeilers het water op en geniet. Een mooie manier om andere mensen binnen de vereniging te leren kennen.

Met ingang van april 2022 is de Whatsappgroep Ship Captain & Crew in het leven geroepen. Het doel van deze WhatssAppgroep is een platform bieden voor iedereen die graag met anderen zeilt en ook passagiers mee kan nemen of graag in contact wil komen met andere zeilers die je nog niet kent. Zeg maar ‘ploegzeilen’ maar dan flexibel en zonder verplichtingen!

» Meer informatie over zeilen in een groep en andere zeilactiviteiten vind je op Zeilactiviteiten.

Naast de instructie en onze jaarlijks terugkerende activiteiten hebben we ook bijzondere events. Dit is elk jaar anders en varieert van een zeilweek in Friesland tot een avondje of dagje Loosdrecht of Friesland. Onlangs hebben we ook een dagje Catamaran-zeilen georganiseerd.

» Meer informatie over alle zeilactiviteiten vind je op Zeilactiviteiten.

BWV de Eem heeft een zeilvloot van negen goed onderhouden zeilboten. Onderhoud doen we zelf met onze vrijwilligers.

Hieronder zijn de boten opgesomd die we gebruiken bij het lesgeven en voor recreatief zeilen:

twee Randmeren: De Buizerd en de Big Bird;
een RS Venture: De Wilde Makou
een Polyvalk: De Slechtvalk
een Lærling: De Calimero
drie Laser Pico’s: Albatros, De Roze Pelikaan en de Zeearend
een Vrijheid: Vogelvrij

» Zie voor alle details de Zeilvloot.

Het dagelijkse onderhoud aan de zeilboten doen onze zeilende leden zelf. Dit houdt in dat de zeilers hun boot na het zeilen schoonmaken en controleren op kleine mankementen, zoals loszittende lijntjes of harpjes. Deze kleine mankementen worden meteen verholpen. Is dat niet mogelijk, dan volgt een schademelding in het Boten Registratie Systeem (BRS). Dit systeem is toegankelijk voor leden van De Eem. Zij reserveren in dat systeem ook de boot.

In het voor- en najaar vindt groot onderhoud plaats. Tevens takelen we de boten dan in of uit het water.
Zeilende leden krijgen van de zeilcommissie te horen wanneer zij in het voor- en najaar een dagdeel kunnen helpen. Deze takel- en onderhoudsdagen worden in de jaarplanner vermeld die ook op deze website staat.

CWO Zeilopleiding

• Erkende CWO-opleiding. Bij het slagen ontvang je een officieel CWO-zeildiploma;
• Met maximaal 3 cursisten op Valk of Randmeer;
• In een reeks van 10 wekelijke lessen leiden we je op;
• Rechtstreeks gelegen aan de Eem. Hierdoor ben je altijd actief aan het manoeuvreren;
• Gecertificeerde instructeurs met passie voor het zeilen;
• De ideale manier om zeilen binnen de vereniging te ontdekken!

» Wil je meer weten over onze zeilopleiding? Kijk op Zeilinstructie.

» Lees meer over het CWO bij Partners.

De praktijklessen vinden plaats in de kielboten van de vereniging. Instructeurs, door de zeilcommissaris aangesteld, verzorgen deze lessen. Vanaf 2010 zijn instructeurs die opleiden voor CWO-diploma’s in het bezit van het instructeursdiploma Zeilinstructeur 2 of Zeilinstructeur 3 of in opleiding daarvoor.

De instructeur heeft de keuze of er op de Eem of op het Eemmeer wordt lesgegeven. De boten moeten tijdens de lessen worden afgeschreven. Tijdens de lessen kunnen de boten niet recreatief worden gebruikt.

Bij De Eem verzorgen we opleidingen voor de volgende drie CWO-zeildiploma’s:

CWO I: voor de basis van het zeilplezier;
CWO II: voor de stap naar zelfstandig varen;
CWOIII: voor het zelfstandig kunnen varen van een dagtocht.

Meer weten over de praktijkopleiding?

» Kijk op Zeilinstructie voor alle informatie over de zeilopleiding bij De Eem

» Vind alle informatie over diploma’s en vorderingsstaten van het CWO bij Partners.

CWO I: DE BASIS VAN JE ZEILPLEZIER. De start van je zeilcarrière! Met de cursus voor het diploma Kielboot I van het CWO leer je de basis van het zeilen: het bedienen van het roer en de zeilen, inspelen op wind en weer, de verschillende koersen en zeilstanden, overstag gaan, aanleggen van de boot en natuurlijk de veiligheid van iedereen aan boord. Na het behalen van het diploma ben je ‘competent bemanningslid’ aan boord van een zeilschip.

CWO II: NAAR ZELFSTANDIG VAREN
In de cursus voor CWO II leer je om zelfstandig te gaan varen tot en met windkracht 3 en het aansturen van je bemanning: je leert nog meer manoeuvres, bijvoorbeeld man-over-boord, opkruisen en aankomen aan hoger wal. Je traint het veilig varen met de zeilboot en je bemanning. Natuurlijk leer je ook de nodige theorie: de vaarregels op het water, knopen & steken en veiligheid rondom de boot.

Heb je het diploma Kielboot II behaald, dan kun je samen met een lid met minimaal ook Kielboot II zelfstandig een boot afschrijven en varen onder normale omstandigheden. Dat betekent bij maximale windkracht van 3 BFT,  overzichtelijk vaarwater en in een boot die je kent.

CWO III: ZELFSTANDIG VAREN VAN EEN DAGTOCHT
Het geheel zelfstandig kunnen varen van een dagtocht is één van de einddoelen van deze opleiding. Niet alleen zeilen, maar ook het aansturen van de bemanning is hier van zeer groot belang. Dus: plannen, communiceren, uitvoeren en controleren van jezelf en de bemanning.

Hebt je het diploma Kielboot III behaald, dan kun je zelfstandig een boot afschrijven bij BWV de Eem.

In de wintermaanden, meestal in januari, februari en maart geven we theorielessen die horen bij de opleidingsniveaus CWO II en CWO III.

Deze theorielessen verzorgen we op de vereniging, op vrijdagavonden. Voor de theorielessen zijn een reader en de presentaties van de theorielessen beschikbaar.

Zowel voor de praktijk als voor de theorie is er een uitgebreide beschrijving van de exameneisen.

» Op Zeilinstructie is alle informatie hierover te vinden.

De jeugd vanaf 12 jaar krijgt lessen in de kielboot, type Lærling en in 2-mans zwaardboten. Dit zijn de Laser Pico’s waarvan we er drie in de club hebben. Voor de oudere jeugd is het ook mogelijk om in een RS Venture, Randmeer of Valk diploma’s te halen.

» Bekijk onze zeilboten op Zeilvloot.

Zeilen bij De Eem

Spannend op de rivier en genieten van de weidsheid op het Eemmeer!

“Bij BWV de Eem is zeilen op de rivier de Eem én op het Eemmeer mogelijk.
De veren
iging is in het bezit van een mooie vloot open boten.


Zeilen bij onze vereniging geeft je een goede opleiding in het snel en kundig overweg kunnen met je boot. Niet alleen de beperkte ruimte geeft je extra inzicht maar ook het ontwijken van de schepen die je op een zomerse dag tegemoet varen. Voorrangsregels, stroming, winddraaiingen; het maakt het zeilen op een rivier spannender en lastiger dan op een groter water. En natuurlijk word je ook nog afgeleid door de natuur om je heen. Ganzen, zwanen en andere watervogels halen je regelmatig in. En niet te vergeten, de ijsvogels, de dodaars en de aalscholvers. Het is een prachtig natuurgebied. Dit alles geldt ook voor het Eemmeer, waar je kunt genieten van de weidsheid.”

Bert Stals
LID ZEILCOMMISSIE

Leuke zeilweetjes

Hier staan wat suggesties. Hebben jullie nog ideeën hiervoor?

0
Aantal mensuren instructie gegeven

Elk jaar verzorgen onze eigen instructeurs de opleiding, zowel theorie als praktijk, voor onze zeil-leden.

0
Aantal kilometers gezeild afgelopen jaar

Onze acht zeilboten leggen vele kilometers af op de Eem en het Eemmeer.

0
Aantal uren vergaderd afgelopen jaar

Om alle zeilactiviteiten in goede banen te leiden hebben we een enthousiast team van zeilfanaten.

0
Reserveringen van zeilboten afgelopen jaar

Voordat een zeilboot gebruikt kan worden, vindt er een reservering plaats op de boot.

Zeilactiviteiten

Welke zeilactiviteiten zijn er geweest en welke nog in het verschiet?
Bekijk de Agenda voor meer activiteiten. Bekijk het Nieuws voor de verslagen.

Zeilevents

 • Sluitings-Lichtjestocht – 19 oktober 2024

 • Clubkampioenschappen/Eembeker 2024 – 15 september 2024

 • Zeiltocht – 7 september 2024

 • Midzomeravond Zeilen – 28 juni 2024

 • Proef het zeilen, avond 3 – 22 en/of 24 mei 2024

 • 3e Pinkstertocht – 19 mei en 20 mei 2024

 • Proef het zeilen, avond 2 – 8 en/of 10 mei 2024

 • Proef het zeilen, avond 1 – 26 april 2024

 • Openingstocht – 7 april 2024

 • Open dag BWV de Eem – 23 maart 2024

 • Sluitingstocht Zeilen (en roeien) 2023 – 7 oktober 2023

 • Eembeker – 17 september 2023

 • Zeiltocht Friesland – 9 september 2023

 • Midzomeravond zeilen Loosdrecht – 23 juni 2023

 • Proef het zeilen (dag 3/3) – 14 juni 2023

 • 2e Pinkstertocht – 28 mei en 29 mei 2023

 • Proef het zeilen (dag 2/3) – 22 mei 2023

 • Proef het zeilen (dag 1/3) – 9 mei 2023

 • Openingstocht Zeilen (en Roeien) – 15 april 2023

 • Start instructie volwassenen – half april 2023

 • Eembeker – 18 september 2022

 • Zeiltocht in Loosdrecht – 1 juli 2022

 • Pinksterrace – 5 en 6 juni 2022

 • Zeiltocht in Friesland – 21 mei 2022

 • Start instructie voor volwassenen – 2 april 2022

 • Start instructie voor jeugd – 26 maart 2022

 • Clubkampioenschappen – 19 september 2021

 • Zeiltocht voor de jeugd – 10 juli 2021

 • Midzomeravond Zeilen Loosdrechtse plassen – 25  juni 2021

Overige zaken

 • Takeldag en aftuigen zeilboten – november 2024

 • Jeugdzeilen op zaterdag – 6 april t/m 6 juli 2024

 • Instructeursdag Training – 23 maart 2024

 • Instructiedag Opleiding – 16 maart 2024

 • Takeldag en optuigen – 9 maart 2024

 • Theorielessen in de winter – jan t/m mrt 2024

 • Takeldag en aftuigen zeilboten – 4 november 2023

 • Afscheid van Jaap Akkermans van Zeilcommissie – 10 juni 2023

 • Takeldag en optuigen zeilboten – 18 maart 2023

 • Theorieles in de winter – jan t/m mrt 2023

 • Zeilcommissie-overleg – 7 december 2022

 • Takeldag en CWO-uitreiking- 5 november 2022

 • Takeldag en boten optuigen- 26 maart 2022

 • Voorbereiding takeldag – 25 maart 2022

 • Anti-foulingdagen – 12 en 19 maart 2022

 • Theorieles in de winter – jan t/m mrt 2022

 • Takeldag – 30 oktober 2021

 • Takeldag – 27 maart 2021

 • Onderhoudsdag – 20  maart 2021

 • Theorie-examen – 19 maart 2021

 • Theorieles in de winter – jan t/m mrt 2021