Zeilinstructie

Zeilinstructie voor jeugdleden en volwassenen, volgens de CWO-methode.

Gecertificeerde CWO-opleiding

BWV de Eem heeft een gecertificeerde CWO-opleiding voor zowel jeugd als volwassenen. Ervaren en gecertificeerde ‘eigen’ instructeurs leiden je op tot de diploma’s CWO I, CWO II en CWO III. Je diploma is overal in Nederland en het buitenland geldig.

De lessen vinden in het algemeen plaats op de rivier de Eem. Door de loop en de beperkte breedte van de rivier ben je continue aan het manoeuvreren. Het gekronkel van de rivier zorgt echt voor ‘werkzeilen’. Een rustig achterover moment zit er nauwelijks bij. De gevarieerde omgeving en een grote hoeveelheid groen, maakt de zeillessen op dit water elke keer weer bijzonder en inspirerend! De instructeur kan er ook voor kiezen instructie op het weidse Eemmeer te verzorgen.
» Kijk in de agenda wanneer de instructies beginnen. Zoek op Instructie.

Veiligheid hebben we hoog in het vaandel staan.
» Kijk op Veiligheid voor de regels en afspraken die we met elkaar maken.

Opleiding voor volwassenen

We zijn een erkend opleidingsinstituut. Dat betekent dat we lesgeven volgens de methodes van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO).

Als volwassene krijg je les in een kielboot, in een boot van het type Valk of Randmeer. Met maximaal 3 andere cursisten krijg je de instructie zodat er veel individuele aandacht voor je is. Onze enthousiaste en ervaren instructeurs verzorgen je opleiding op CWO-niveau zodat je uiteindelijk zelfstandig met onze boten kunt varen.

Uiteraard is er ook aandacht voor de benodigde theorie. Zie hiervoor verderop deze pagina.

» Meer informatie over het CWO vind je op Partners.

Opleiding voor de jeugd

Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Leer dan zeilen bij BWV de Eem Jeugdzeilen! Ervaren en enthousiaste instructeurs leren je op een leuke, speelse en veilige manier de beginselen van het zeilen! Je krijgt  lessen in de kielboot Lærling en in de 2-persoons zwaardboten. Dit zijn de Laser Pico’s waarvan we er twee in de club hebben. Voor de oudere jeugd is het ook mogelijk om in een RS Venture, Randmeer of Valk diploma’s te halen.

» Kijk op Jeugdzeilen voor alle informatie en hoe je kunt inschrijven voor het jeugdzeilen.

Onze opleiding, volgens de CWO-methode

Kenmerken van onze opleiding zijn:
• Erkende CWO-opleiding. Bij slagen ontvang je een officieel CWO-zeildiploma;
• Met maximaal 3 cursisten krijg je les op een Valk of Randmeer;
• In een reeks van 10 wekelijke lessen leiden we je op;
• Lessen op de rivier de Eem, hierdoor ben je altijd actief aan het manoeuvreren;
• Instructie van gecertificeerde instructeurs met passie voor het zeilen;
• De ideale manier om zeilen binnen de vereniging te ontdekken!

» Kijk op Partners voor meer informatie over het CWO en de verschillende opleidingsniveaus.

Vaaradviezen voor open Water

  1. Vaar met de zeilboot zoveel mogelijk aan stuurboord wal, behalve als de omstandigheden afwijken noodzakelijk maken.
  2. Vermijd ondiep water, daar zijn de golven ook veel onstuimiger.
  3. In geval van druk verkeer kan het raadzaam zijn om buiten de betonning te varen, mits de kaart geen onderwater obstakels aangeeft, de diepte voldoende is en er geen visstokken staan.
  4. Vaar, wanneer je de vaargeul volgt, bij voorkeur buiten de vaargeul aan lijzijde. Buiten de vaargeul is het minder druk en aan lijzijde loop je niet het risico de vaargeul ingeblazen te worden.
  5. Bij vertrek aan hogerwal kom je, als het waait, geleidelijk in woeliger water. Wordt de situatie onverantwoord, keer dan om of zoek beschutting, voordat de boot te veel water maakt. Bij hoge golven is het goed om snelheid in de boot te houden.
  6. In geval van hoge golven: vaar zoveel mogelijk dwars op de golven.

De praktijklessen, vanuit CWO-methode

De praktijklessen verzorgen onze eigen leden. Ze vinden plaats in de kiel- en zwaardboten van de vereniging. Vanaf 2010 zijn onze instructeurs, die opleiden voor CWO-diploma’s, in het bezit van het instructeursdiploma Zeilinstructeur 2 of Zeilinstructeur 3 of in opleiding daarvoor. Sommige instructeurs hebben het ‘instructeursvak’ op de vereniging geleerd. Anderen konden voor dat zij lid werden al zeilen en instructie geven. Alle instructeurs vinden het leuk om hun kennis over te dragen.

De instructeur heeft de keuze om les te geven op de Eem of op het Eemmeer. De meeste zeilboten liggen bij de vereniging maar er ligt ook altijd een boot, een randmeer bij het Eemmeer. De boten zijn tijdens de lessen gereserveerd in het elektronische reserveersysteem BRS. Tijdens de lessen zijn deze boten niet beschikbaar voor recreatief gebruik.

De lestijden regel je in overleg met je instructeur. Voor de jeugd is een rooster opgesteld.

» Bekijk het Jeugdrooster voor meer informatie over de lessen.

CWO-OPLEIDING

De Eem heeft zich aangesloten bij een stichting van vaaropleidingen. Deze stichting is een samenwerkingsverband van de ANWB, het Watersportverbond en de HISWA en heet voluit Commissie Watersport Opleidingen en afgekort CWO. Het CWO staat voor een systeem van vrijwillige vaaropleiding waar je zeildiploma’s kunt halen die je eigen inzicht en vaardighede meten door middel van een afschrijfsysteem.

We leiden op voor de volgende drie CWO-zeildiploma’s:

CWO I: DE BASIS VAN UW ZEILPLEZIER

De start van je zeilcarrière! Bij de cursus voor het diploma Kielboot I van het CWO leer je de basis van het zeilen: het bedienen van het roer en de zeilen, inspelen op wind en weer, de verschillende koersen en zeilstanden, overstag gaan, aanleggen van de boot en natuurlijk de veiligheid van iedereen aan boord. Na het behalen van het diploma ben je ‘competent bemanningslid’ aan boord van een zeilschip.

CWO II: DE STAP NAAR ZELFSTANDIG VAREN

In deze cursus voor CWO II leer je om zelfstandig te gaan varen tot en met windkracht 3 en je leert het aansturen van je bemanning. Verder leer je nog meer manoeuvres, bijvoorbeeld man-over-boord, opkruisen en aankomen aan hoger wal, en je oefent in het veilig varen met de zeilboot en je bemanning. Natuurlijk leer je ook de nodige theorie: de vaarregels op het water, knopen & steken en veiligheid rondom de boot.

Heb je het diploma Kielboot II behaald, dan kun je samen met een lid met minimaal dezelfde bevoegdheid zelfstandig een boot afschrijven en varen onder normale omstandigheden. Die zijn onder andere: maximale windkracht 3 BFT, overzichtelijk vaarwater en een boot die je kent.

CWO III: ZELFSTANDIG VAREN VAN EEN DAGTOCHT

Het geheel zelfstandig kunnen varen van een dagtocht is één van de einddoelen van deze opleiding. Niet alleen zeilen, maar ook het aansturen van de bemanning is hier van zeer groot belang. Dus plannen, communiceren, uitvoeren en controleren van jezelf en de bemanning.

Hebt je het diploma Kielboot III behaald, dan kun je zelfstandig een boot afschrijven bij BWV de Eem.

» Meer informatie over het CWO vind je op Partners.

Theorielessen

In de wintermaanden, meestal in januari, februari en maart geven we theorielessen die horen bij de opleidingsniveaus CWO II en CWO III.

Deze theorielessen vinden meestal plaats op de vereniging, op vrijdagavonden. Voor de theorielessen is een reader beschikbaar en er zijn presentaties van de theorielessen die je ondersteunen in het leren.

Zeiltheorie-programma 2024

Inschrijven op de theorielessen kun je als lid via de besloten website MIJN BWV. Met aankondigingen op de pagina Nieuws en in de nieuwsbrief Actueem attendeert de zeilcommissie op de mogelijkheid in te schrijven.

Deze theorielessen vinden meestal plaats op de vereniging, op vrijdagavonden. Ze starten om 19:30 uur

Voor de theorielessen is een reader beschikbaar en er zijn presentaties van de theorielessen die je ondersteunen in het leren.

» Reader Zeiltheorie (opent in een nieuw tabblad)

» Reader CWO Handboek Kielboot (opent in een nieuw tabblad)

De presentaties vind je in het schema hieronder. Klik per les in de kolom ‘Begeleidende lesstof’ voor de bijbehorende presentatie.

Schema zeiltheorie-lessen 2024

LesDatumTitelInformatieBegeleidende lesstofInstructeur
Les 119 januari 2024Introductie Zeilvloot + Zeilcommissie en CWO-locatieIntroductie-theorie-avonden-zeilen2024 
Les 226 januari 2024BPR deel 1Voor roeiers en zeilers, toegespitst op ons vaargebiedIntro vaarregels, boten, lichten 
Les 32 februari 2024BPR deel 2Voor zeilers op CWO-niveauVerdieping met meer vaarregels en meer 
Les 49 februari 2024Schiemannen & – vrouwenEigenschappen van touw, knopen, splitsen, takelenSchiemannen & – vrouwen 
 16 februari 2024geen les ivm vakantie   
 23 februari 2024geen les ivm vakantie   
Les 51 maart 2024Meteo en Veiligheid op het waterVeiligheid met betrekking tot ons vaargebied en vloot

Veiligheid (incl. examenvragen)

Veiligheid 2023

 
Les 68 maart 2024Krachten Krachten 
Les 715 maart 2023Vragenavond (optioneel)Ter voorbereiding op het examenOefenvragenZeilcommissie
Les 823 maart 2024Theorie-examen voor CWO-niveaus II en III (optioneel) ZeiltheorieZeilcommissie

Dispensatie

Als je veel zeilervaring hebt of je hebt in het verleden diploma’s gehaald, kun je in plaats van een CWO-opleiding ook dispensatie krijgen. Je gaat dan een keer met één van onze examinatoren zeilen en die beoordeelt of er voldoende zeilkennis en -ervaring is.

Door één van de examinatoren kan in de volgende gevallen, maar altijd ná voorzeilen, dispensatie worden verleend:
• Je bent een lid met met een ‘ander’ diploma. In dit geval kun je met onze verenigingsboten varen, indien je laat zien dat je de praktijk en de theorie van het zeilen op een juiste en veilige manier weet toe te passen.
• Je bent een ervaren zeilers maar zonder diploma. In dit geval kun je zonder diploma versneld een CWO-diploma behalen. Eventueel kun je het eerste jaar met een vorderingenstaat varen. Jouw vaardigheden zijn daarop afgetekend door de zeilcommissaris of een beoordelingsgemachtigde, met bevoegdheid ZI-3.

Opleiding voor zeilinstructeur I-2

Portfolio instructeursopleiding I-2 BWV De Eem.

Download hier inhoud portfolio. In portfolio zitten ten minste:

• Voorblad portfolio
• Voorblad competentiegericht opleiden
• Toetsplan PVB 2.1 Geven van lessen
• Bijlage(n)

– Ten minste 1 Lesvoorbereidingsformulier


– Zelfevaluatie


– Ten minste 1 referentie


– Didactische werkvormen


– Overzicht instructeurskwalificaties


– Evt. foto’s of ander ondersteund materiaal t.b.v. reflectie-intervie