Natroweemus

roeiwedstrijd en feest rond de zonnewende!

 

2018

Laatste nieuws:
* Opbrengst voor SAM² is 389,91 Euro !! Iedereen hartelijk dank voor de bijdrage!
* Bekijk de film van Frank van Eijk en Mingo van der Stoep over de Natroweemus 2018
* Bekijk de foto-albums van de diverse fotografen. Kijk bij het kopje: “Wil je deze mooie avond (nogmaals) beleven?”

Woensdagavond 20 juni was het zover, de jaarlijkse ludieke roei-wedstrijd Natroweemus tussen de vijf verenigingen uit de regio. De zonovergoten Eem, de prachtige uitdossingen rondom het thema ‘Vorstelijk Samen’ en de Wilhelmus-zangwedstrijd op het water maakten het tot één groot feest. We zijn benieuwd naar al jullie ooggetuigenverslagen en foto’s; webredactie@bwvdeeem.nl
Met dank aan fotograaf Caspar Huurdeman voor deze foto van de winnende ploeg!
‘Vorst Bert’ en zijn hofhouding verwelkomden de gasten en legden iedereen de hele avond in de watten.
De wind maakte het bij soms wat lastig om de boten goed op te lijnen voor de start, maar dat mocht de pret niet drukken. Uiteindelijk roeiden alle ploegen in een stevig ritme naar de finish. Hoe later op de avond, hoe sneller er geroeid werd, met als uiteindelijke winnaar de ploeg van Hemus, uit Amersfoort met de naam ‘De kinderen van Bernard’.

Wil je deze mooie avond (nogmaals) beleven?
Bekijk de volgende fotoalbums van de ernaast genoemde fotografen. Graag bron vermelden bij het gebruik ervan. Er komen spoedig meer foto’s en film. Kom hier gerust nog eens terug. Veel plezier!

Let op: bij het aanklikken van een foto-link krijg je mogelijk de vraag of je wilt inloggen in je google account. Dit is niet nodig om de foto’s te kunnen zien!
Film door Frank van Eijk en Mingo van der Stoel
Foto’s Caspar Huurdeman (9) – http://www.casparhuurdeman.nl – http://twitter.com/CasparHuurdeman
Foto’s Huub van de Sande (150)
Foto’s Jack Nieuwerf (91)

• Kijk ook op onze facebookpagina en zoek op Natroweemus.

 

De leukste en gezelligste roeiwedstrijd in de regio komt er weer aan! Op woensdag 20 juni vindt het Natroweemus-spektakel plaats bij de Baarnsche Watersport Vereniging “de Eem” in Baarn. Op de rivier de Eem zijn vanaf 18:00 uur tot zonsondergang continu roeiwedstrijden gaande. Als vanouds zal er van een hevige strijd tussen de 5 bevriende roeiverenigingen sprake zijn; de winnaar gaat er met de Gouden Eend vandoor!

Behalve strijdvaardigheid kent de Natroweemus ook een ludiek en vooral gezellig karakter. Het thema VORSTELIJK SAMEN is een uitnodiging aan alle deelnemers om de gehele roeiploeg in stijl en vrolijkheid uit te dossen. Dat zal weer zeer bijzondere creaties opleveren!
Ook dit jaar verbindt BWV de Eem zich aan een goed doel: SAM². Dit is een Baarnse organisatie die aandacht vraagt voor mensen met een minimaal inkomen en hen ook behulpzaam is.

Voor zowel deelnemers als toeschouwers is de Natroweemus een groot spetterend roeifeest. De wedstrijden, boord-aan boord over 1000 meter, zijn goed te volgen en beleven op het vlot bij de vereniging, maar ook langs het water van de Eem. De strijdende boten starten een stuk voorbij de Praamgracht en finishen voor het verenigingsgebouw van BWV de Eem. U bent van harte welkom mee te genieten! Vragen of opmerkingen over de Natroweemus 2018 in Baarn? Stuur een bericht naar natroweemus@bwvdeeem.nl .

Wil je een beeld krijgen bij de Natroweemus? Bekijk dan dit filmpje over de Natroweemus 2013 in Baarn.

Natroweemus, kort en krachtig voor deelnemers:

 • Natroweemus-leden, MELD U NU AAN voor de Natroweemus 2018 in Baarn! Vul en verstuur het aanmeldformulier dat je onder aan deze pagina vindt;
 • Formeer een mixed-8, met ten minste 4 roeiende dames. Zorg voor een ervaren stuur;
 • Beginnende roeiers zijn ook van harte welkom! Leuk, je eerste wedstrijd in de scull-8!;
 • Jeugdleden, doe ook mee! De categorie Junioren bestaat uit ploegen met roeiers die allen op 1 januari 2018 18 jaar of jonger waren. Er is een speciale prijs voor de jeugdcompetitie;
 • Geef je preferentie op voor Boord of Scull! Scull strijd tegen scull, boord tegen boord in elke boord-aan-boord race van 1000 meter;
 • Bedenk een originele ploegnaam, die met het thema VORSTELIJK SAMEN te maken heeft;
 • Dos je als ploeg uit in het thema VORSTELIJK SAMEN; verdien 15 seconden per race terug en ding mee naar de originaliteitsprijs;
 • Iedere ploeg roeit tweemaal in een boord-aan-boord wedstrijd, mits de tijd dit toestaat;
 • Eten en drinken vanaf 18:00 verkrijgbaar;
 • De avond staat in het teken van het goede doel SAM².


Wat is de Natroweemus precies?

De Natroweemus is een jaarlijkse onderlinge roeiwedstrijd tussen de bevriende regionale zusterroeiverenigingen Naarden, Cornelis Tromp (Hilversum), Weesp, BWV de Eem (Baarn) en Hemus (Amersfoort).

Deze 5 verenigingen strijden, vaak met meerdere roeiploegen, tegen elkaar in boord-aan-boord races over 1000 meter. Elke ploeg neemt plaats in een roeiboot met plek voor 8 roeiers en 1 stuurvrouw of -man. In deze ‘achten’ kan elke ploeg de preferentie aangeven om in een scull-boot te roeien, waarbij elke roeier 2 riemen bedient, of in een boord-8 te roeien, waarbij elke roeier 1 riem vasthoudt.
Elk jaar is de Natrowemus bij een andere vereniging. Dit jaar weer bij BWV de Eem, vooral ook om het Lustrumjaar – we bestaan 95 jaar! – luister bij te zetten. Elke ploeg roeit twee keer een wedstrijd op de 1000 meter-baan, mits de tijd dit toelaat. De snelste tijd zal leidend zijn voor het eindklassement en natuurlijk bepalend zijn voor het veroveren van de Gouden Eend!


Wie doen er mee met de Natroweemus?
Alle leden van de vijf eerder genoemde verenigingen mogen mee doen. Van zeer ervaren (wedstrijd)roeiers tot net beginnende roeiers, iedereen is welkom. Dit is dan ook een uitgelezen kans voor beginnende of minder ervaren roeiers om ook eens in een gladde, grote boot te varen.
Vooral de keuze voor scull-8 maakt het extra aantrekkelijk voor beginnende roeiers aan hun eerste wedstrijd in hun prille roeibestaan deel te nemen.

Uiteraard is belangrijk dat de stuurvrouw of –man ervaren is in het sturen van een 8. Een andere eis behorend bij de Natroweemus-wedstrijd is dat elke ploeg gemixed is: elke ploeg moet uit minimaal 4 roeiende dames bestaan!
Er zijn twee categorieën: junioren en senioren. Een junioren-ploeg bestaat geheel uit roeiers die op 1 januari 2018 18 jaar of jonger waren. Wij hopen op grote deelname van de jeugd!
Terwijl de senioren strijden om de Gouden Eend, kennen we bij de junioren-categorie een speciale prijsuitreiking.


Waarom is er een thema?

Naast het belangrijke wedstrijdkarakter willen de Natroweemus-verenigingen ook de vriendschap en gezelligheid benadrukken. Dit gebeurt op een ludieke en vrolijke wijze met het gekozen thema. Zie hieronder een voorbeeld van uitdrukking van het thema in een eerder jaar.

Elk jaar is er een ander thema. Vaak is de gehele organisatie en omgeving in dit thema gehuld en ook de deelnemende ploegen doen vaak hun uiterste best om er zo bijzonder mogelijk uit te zien. Dit jaar is het thema VORSTELIJK SAMEN.
De wedstrijdorganisatie trekt 15 seconden af van de roeitijd als bij de finish duidelijk blijk is gegeven van toepassing van het thema. Daarnaast wordt er een speciale prijs uitgereikt aan de ploeg die op een bijzondere manier het thema VORSTELIJK SAMEN tot uitdrukking brengt.


SAM²
Dit jaar viert De Eem haar 19e lustrum, waar we iets speciaals van willen maken door samen met SAM² van de Natroweemus een groot roeifeest te maken. Deze organisatie bestaat uit een klein aantal vrijwilligers “die zich niet neerleggen bij de soms grote kloof tussen arm en rijk. SAM² probeert een steentje bij te dragen aan verlichting in armoedige situaties die ook in Baarn aanwezig zijn.” … “SAM² wil voor mensen in Baarn met een minimum inkomen iets extra’s doen”. BWV de Eem ondersteunt dit heel graag en wil hieraan een bijdrage leveren. We zullen het thema VORSTELIJK SAMEN met SAM² op een bijzondere manier tot uitdrukking laten komen op 20 juni.


Aanmelden voor Natroweemus!

Beste roei-collega’s, formeer mixed-8-ploegen en meld je aan voor Natroweemus 2018! Kies voor scull of boordroeien en zorg voor een ervaren stuur. Bedenk een mooie of ludieke ploegnaam passend bij het thema VORSTELIJK SAMEN. Wij gaan er een groots feest van maken. Help daaraan mee door je feestelijk of ludiek aan te kleden in het thema en ga voor de originaliteitsprijs!

Aanmelden van je ploeg kan via het inschrijfformulier hieronder. Stuur je aanmelding uiterlijk zaterdag 16 juni in. Wij versturen deze ook naar de wedstrijdcommissie van je vereniging. Voor senioren-ploegen vragen wij inschrijfgeld per ploeg van 10 euro. Te voldoen bij aankomst bij De Eem. Junioren-ploegen hoeven geen inschrijfgeld te betalen. Alle inschrijfgelden komen ten goede aan het goede doel SAM².

Bereikbaarheid en parkeren
Het evenement speelt zich af bij vereniging BWV de Eem in Baarn. Het adres is August Janssenweg 42, 3742 RX BAARN. We zijn bereikbaar op 035 54 13 216.

 • Vanaf snelweg A1 neemt u afslag Baarn / Eembrugge (afslag 11)
 • Ga dan richting Baarn Centrum
 • In Baarn neemt u de eerste weg linksaf, (ca 50 meter vóór BP-tankstation) [De Bestevaerweg]
 • Dan neemt u de derde weg links. (een kleine smalle weg), [August Janssenweg]
 • Helemaal aan het einde is het verenigingsgebouw van BWV de Eem.

Er is zeer beperkt parkeerruimte bij het verenigingsgebouw. Parkeerwachters zullen u opvangen en u naar een geschikte parkeerplek begeleiden. Volg s.v.p. de aanwijzingen van de parkeerwachters op. Parkeren langs de August Janssenweg en bij de bewoners is niet toegestaan. Het kan zijn dat u naar de woonwijk wordt verwezen, waar vandaan u kunt lopen naar De Eem. Vanuit de woonwijk kunt u lopend via een bruggetje snel bij De Eem komen.
Er is volop plek voor fietsen, bromfietsen, etc.
BWV de Eem is niet eenvoudig met OV te bereiken. Met bus 272 of 572 gaat u naar bushalte De Drie Eiken. Daarna is het 14 minuten lopen.

Wat zijn de regels van de wedstrijden?
Klik op Natroweemus 2018 Wedstrijdreglement en baankaart voor de regels en afspraken.