Guus Geluk

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

Guus Geluk

Guus Geluk (“geboren”: Duckstad, 1948) is een stripfiguur bedacht door Carl Barks. Zijn vader heet Fortunus Geluk (Luke Goose) en zijn moeder heet Trijntje Duck (Daphne Duck) en is bedacht door Keno Don Rosa. Trijntje Duck verscheen voor het eerst in het verhaal De bezetter van Fort Duckburg. Guus’ ouders zijn gestorven omdat ze te veel aten bij een gratis picknick. Guus is daarna geadopteerd door Dora Duck, de zus van oom Dagobert. Guus verscheen voor het eerst in het verhaal Wintertime Wager, in 1948. Hij is de neef van Donald Duck; beiden zijn namelijk kleinkinderen van Oma Duck en Wilhelmus Duck.

Guus Geluk is de eeuwige rivaal van Donald Duck. Omdat zijn beide ouders erg veel geluk hadden is hijzelf ook een verschrikkelijke bofkont. Alles zit hem mee, hij vindt portemonnees op straat, hij wint constant reizen naar mooie eilanden en de loterij. Hij heeft een hekel aan werken en heeft dat dan ook maar een keer in zijn leven gedaan. Hij schaamt zich daar zo voor dat hij het geld dat hij daarmee verdiend heeft in een kluis heeft opgeborgen. Hij is, mede door zijn geluk, ontzettend verwaand en hoogmoedig. Dat ergert Donald zozeer dat de meeste confrontaties met Guus op ruzies of weddenschappen uitlopen. De ruzies eindigen vrijwel altijd in een vechtpartij en de weddenschappen worden (uiteraard) vrijwel altijd door Guus gewonnen door zijn eeuwige geluk.

Foto: via Duckipedia. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten

ROEIBOOTGUUS GELUK
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS3
StatusIn de vaart
Status vanaf2009
BouwerFilippi
Bouwjaar2009
Aanschafjaar2009
Aanschafprijs2125 euro
LeverancierConcept Benelux
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse75-
GewichtscodeOranje
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop2009
Tijdens
Gedoopt doorA.K. / Naam op te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.