Kokopelli

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

Kokopelli

Kokopelli is de god van de indianen. Hij is het symbool van de vruchtbaarheid, plezier, goed geluk en gezondheid. Op z’n rug draagt hij een zak met zaden en speelt al dansend op zijn fluit. Hij dateert van meer dan 3000 jaar geleden toen werden de eerste tekeningen van hem gemaakt.

Kokopelli komt bijna over de hele westkant van Amerika voor. Van stammen in Canada tot zelfs in Peru aan toe. Het meeste zul je hem terugvinden bij de indianen in het zuidwesten van Noord Amerika. Het verhaal van Kokopelli is een scheppingsverhaal, zoals wij bijvoorbeeld kennen van Adam en Eva. Het komt oorspronkelijk bij Anasazi-Indianen vandaan en gaat als volgt:

Het verhaal gaat, dat toen de mensen op aarde werden gezet, zij bezocht werden door een adelaar. Deze aardelaar schoot een pijl in twee “Mahus”, insecten die de kracht van het vuur bij zich droegen. Prompt begonnen zij op hun fluit te spelen, en hun muziek was zo mooi, dat hun doorboorde lichamen ter plekke geneesden. De Anasazi gingen hun eigen weg, en ieder groep werd begeleid door een Mahu. Deze verdeelden de vruchten en zaden over het land en hun fluitspel bracht en liet zaden groeien. Zijn naam KOKO staat voor hout en PILOU staat voor bult (de zak zaden op z’n rug) die naam is hem gegeven tijdens zijn lange reis. Dit is een van de vele verhalen.


Foto titel: John Hain via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten

ROEIBOOTKOKOPELLI
TypeC4x+
Niveau/bevoegdheidPS2
StatusIn de vaart
Status vanaf2002
BouwerLambrechtsen & Meijer
Bouwjaar2002
Aanschafdatum1 april 2002
Aanschafprijs12.410 euro
LeverancierLambrechtsen & Meijer
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST2
Datum doop2002
Tijdens
Gedoopt doorM. M. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.