Spierinkje

De spiering, Osmerus eperlanus

De spiering behoort tot de familie van de spieringen (Osmeridae). De spiering wordt ook wel “komkommervisje” genoemd.

Dit visje komt voor in zowel zoet als zout water en is een echte scholenvis. Hij houdt van grote open wateren zoals het IJsselmeer, maar komt ook in de Amsterdamse grachten voor. Een zoutwaterspiering wordt tot 30 cm lang en 8 jaar oud terwijl de zoetwaterspiering meestal niet ouder dan 3 jaar wordt en niet langer dan 14 cm.

Voor de voortplanting trekt de spiering in scholen de rivieren op. De spiering is bezig met een terugkeer; door de overbevissing op baars en snoekbaars is er volop ruimte voor de spiering. Omdat de spiering vergelijkbare omstandigheden nodig heeft als andere anadrome soorten, is hij een goede indicator of de omstandigheden geschikt zijn voor soorten als de zalm, fint en zeeforel.

In de Schelde wordt spiering na het jaar 2000 opnieuw massaal aangetroffen. Sedert 2008 nam de populatie in de Zeeschelde ook toe dankzij een verbeterde waterkwaliteit. De zoutwaterspiering komt vooral voor in de Waddenzee en in het Eems-Dollard estuarium. In Engeland kwam de spiering terug nadat het zuurstofgehalte van het water verbeterde.


Foto titel: ravon.nl.
Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten

ROEIBOOTSPIERINKJE
TypeC1
Niveau/bevoegdheidSS1 en SS2
StatusUit de vaart
Status vanafJuli 2022
BouwerGustav Gehrmann
Bouwjaar1961
Aanschafjaar1977
Aanschafprijs2950 euro
LeverancierMevrouw Wormmeester
MateriaalHout
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop1977
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.