Calimero

De Calimero is een Lærling. Dit is de kleinste kielboot ter wereld. Hij is buitengewoon geschikt voor het jeugdzeilen omdat de bediening veel lichter is dan bij een valk. Geschikt voor twee jeugdzeilers, vaak begeleid door een instructieboot. Heel stabiel.

Calimero

Calimero is een tekenfilmfiguur; een klein zwart kippenkuiken in een gezin met verder enkel gele kuikens. Op zijn kop draagt hij een halve eierdop (met een barst).
Calimero werd in 1963 voor het eerst getekend door de in 2001 overleden Italiaanse tekenaar Toni Pagot. Calimero verscheen voor het eerst in een wasmiddel-reclame (Ava), en was niet zwart maar erg vuil. Hij zou dan ook door het wasmiddel weer schoon worden. De naam Calimero is ontleend aan de kerk in Milaan waar Pagot was getrouwd: San Calimero. Er bestaan twee tekenfilmversies van Calimero. Allereerst de oorspronkelijke versie van de gebroeders Nino en Toni Pagot zelf die in 1963 debuteerde. Later werd in Japan van 1974 tot 1975 een nieuwe serie gemaakt, gevolgd door een nieuwe bewerking van 1992 tot 1993.
Er zijn diverse afleveringen van Calimero door de TROS uitgezonden; in de jaren tachtig werd Calimero samen met het programma Rosco leest voor van poppenspeler Ton Hasebos gecombineerd uitgezonden.
Daartoe werd er ook een pop van Calimero gemaakt die samen met de hond Rosco het totaalprogramma presenteerde. De nieuwe afleveringen van Calimero waren in de jaren ’90 op Kindernet en in 2004 te volgen op de televisiezender Nickelodeon. Calimero staat bekend om zijn beteuterde uitspraak: “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”. Deze uitspraak komt echter alleen voor in de oude afleveringen van Calimero. Wanneer een partij (persoon, organisatie, land) het gevoel heeft door zijn kleine omvang ten opzichte van een andere partij niet serieus te worden genomen, dan wordt dit wel het Calimero-effect of een calimerocomplex genoemd.


Foto titel: nb. Foto zeilboot: Sabine Joosten

ZEILBOOTCALIMERO
TypeLærling
KlasseKleine kielboot
StatusIn de vaart
Status vanaf2011
Bouwer
Bouwjaar2007
Aanschafjaar2011
Aanschafprijs3750 euro
LeverancierZaadnoordijk Yachtbuilders BV
Merk
MateriaalKunststof
Gewicht
Lengte
JeugdbootJa
BeschermdNee
Bevoegdheid
Aantal personen2 jeugd / 1 volwassene
Datum doop
Tijdens
Gedoopt doorW. K. (volledige naam is bekend bij bestuur)
Bijzonderheden
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.