Mandarijneend

de mandarijneend, Aix galericulata

De mandarijneend (Aix galericulata) is een vogel uit de familie van de eendvogels (Anatidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Anas galericulata gepubliceerd door Carl Linnaeus.

Van oorsprong is de mandarijneend een Aziatische vogel die zijn nest maakt in verlaten spechtennesten op grote hoogte. Mandarijneenden worden al enige honderden jaren gehouden als sierwatervogel. Verwilderde populaties komen voor in West-Europa.

De mandarijneend is een kleine eendensoort. Mannetjes van deze kleurrijke vogel hebben een donkerrode snavel, een lange, afhangende kuif, kastanjebruine bakkebaarden, een witte wenkbrauwstreep die loopt van het oog tot in de nek en hij heeft twee goudkleurige zeiltjes op de vleugels, die kunnen worden opgezet om vrouwtjes en andere mannetjes te imponeren. De vrouwtjes en jongen zijn bruinachtig grijs met lichte vlekjes op de borst en flanken. Ze hebben een opvallende witte vlek achter het oog en een witte kin. De mandarijneend is een stille vogel, alleen het mannetje maakt een fluitend geluid.

De lichaamslengte bedraagt 41 tot 49 cm en het gewicht is ongeveer 600 gram.

Foto vogel: Psubraty via Pixabay.com. Foto boot: Sabine Joosten. Tekst: Wikipedia (maart 2024)

Verslag van het Doopfeest van de Coachboot Mandarijneend op 9 maart 2024

Op de stralende zaterdagmiddag van 9 maart jl. verzamelden een groep leden zich op het vlot, in afwachting van een bijzondere gebeurtenis: de doop van een nieuwe coachboot. De gloednieuwe, stralend oranje boot die trots lag te wachten tot dat zij gedoopt werd tot Mandarijneend.
De naam Mandarijneend was niet zomaar gekozen. Er waren meerdere creatieve inzendingen gedaan door onze leden. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een jury van 7 leden. Deze naam was het resultaat van de creatieve geesten van Martine K. en Meike V.  Meike had de naam voorgesteld vanwege de treffende gelijkenis met de feloranje kleur van de boot en haar ontmoeting met een mandarijneend bij de struiken net na de Melm het voorgaande jaar. De hoop om deze kleurrijke eend weer te zien, gaf de naam een extra speciale betekenis. Martine, aan de andere kant, was gefascineerd door de exotische achtergrond van de mandarijneend, een verschijning die men niet zou verwachten in Nederland. Haar keuze was gebaseerd op de unieke kenmerken van deze vogel, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië maar inmiddels ook in Nederland te vinden sinds eind vorige eeuw. De opvallend getekende, sierlijk oranje veren van het mannetje vormden een treffende gelijkenis met de stralende boot die voor hen lag.

De doopplechtigheid begon met een warm welkomstwoord, waarbij de inspanningen van Martine en Meike werden geprezen voor hun creativiteit en betrokkenheid bij het kiezen van de naam. De boot werd gezegend en gedoopt met een beker fris Eemwater, terwijl toeschouwers toekeken en met bewondering applaudisseerden.
De Mandarijneend is niet alleen een visueel aantrekkelijk, maar ook een technologisch hoogstandje. Met zijn stille vaart en uiterst wendbare manoeuvreerbaarheid, dankzij de elektromotor met twee batterijen, belooft de boot een waardevolle aanwinst te zijn voor de vloot van de vereniging. De afwezigheid van het storende motorgeluid zal de instructeurs in staat stellen om hun stem te laten gelden zonder te worden overstemd, wat de efficiëntie van de training aanzienlijk zal verbeteren. Bovendien past deze duurzame investering een stap in de richting van een meer milieuvriendelijke benadering van watersport.
Terwijl de doopceremonie ten einde liep, werden Martine en Meike nogmaals bedankt voor hun bijdrage aan het benoemen van de nieuwe coachboot. Hun inzending heeft een naam voortgebracht die niet alleen de boot zelf eerde, maar ook de rijke natuurlijke diversiteit die Nederland te bieden heeft.

Jack

COACH/REDDINGSBOOTMANDARIJNEEND
TypeCoach-boot
BevoegdheidZie MIJN BWV voor de bevoegdheden en eisen
StatusIn de vaart
Status vanaf9 maart 2024
BouwerWhaly Boats
Bouwjaar
Aanschafjaar2024
Aanschafprijs? euro
Leverancier
MateriaalPolyethyleen
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
Stuurbevoegdheid>=18 jaar en na instructie. Zie ook MIJN BWV
Datum doop9 maart 2024
Gedoopt doorM. K. & M. V. / Naam te bevragen bij bestuur
BijzonderhedenBrandstof: Elektriciteit
Gebruik alleen voor instructie of in noodsituaties.
» Op het besloten deel van de website, waar je als lid op kunt inloggen, vind je de Brochure over het gebruik van de motorboten.
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.