Brandgans

De brandgans, Branta Leucopsis

“Woensdagochtend. Wat berichtjes heen en weer. Of ik een 55-70 kg Hudson zou willen dopen tijdens de Nieuwjaarsreceptie.
‘Leuk, maar dan heb je vast snel een naam nodig?’ ‘Ja, had wat eerder willen bellen, maar het was heel druk afgelopen weken. En als het in de loop van vandaag lukt, heb ik nog net de tijd om de belettering te laten snijden…’

Mijn vogelkennis is niet bijzonder groot. Dus op zoek naar een vogelnaam met een mooi verhaal in één middag? Dat was te ambitieus, ging ‘m niet worden.

Dus ben ik eerst even teruggegaan naar de boot. Een lichte skiff. Dat is mooi! Die gaat de komende zomer ook bij de jeugd goed van pas komen!

Als één van de jeugdinstructeurs heb ik nu twee zomers met startende roeiers meegemaakt. Zo mooi om te zien hoe snel zij de sport oppakken. Na een paar maanden weten ze zich allemaal te redden in een skiff. Tuurlijk, de één wat sneller, de ander wat meer controle, maar gaan! dat doen ze allemaal!
En dan de ervaren jeugd die iedere zomer weer groeit. Letterlijk fysiek, maar ook in de sport en mentaal. Mooi om te zien en te volgen. Ze gaan als de brandweer! Als de brandweer ja!!
Daar was mijn haakje….voor een vogelnaam.

Voor iedereen die, net als de jeugd, als de brandweer over de Eem wil gaan, doop ik hier deze boot met de naam: Brandgans”

Ilonka D., op 14 januari 2024

De brandgans

Algemeen
De brandgans heeft zijn naam te danken aan zijn rug die de kleur van verbrand houtskool heeft. Middelgrote gans van ca 65 cm lang en heeft een spanwijdte van ca 140 cm. Van oorsprong een gans die op Spitsbergen en Groenland leeft, maar er is ook een populatie die in Nederland is en blijft.

Herkenning
De brandgans is duidelijk te herkennen; zwarte snavel, witte kop, zwarte hals en dan weer wit of lichtgrijs op de buik. Grijstinten op de flanken en zwart op de rug. Stuit dan weer wit. In de winter ook op of langs de Eem te spotten.

Geluid
De brandgans heeft een kenmerkend kort gegak dat wat aan een blaffend keeshondje doet denken. Luister maar eens via vogelbescherming.nl .

Broeden
Broedt in Nederland al vanaf april. Eén legsel per seizoen van ca 4 eieren. De jonkies gaan meteen op stap met pa en ma als ze uit het ei gekropen zijn en zwemmen ook meteen dapper mee.

Leefgebied
Leeft op akkers, grasland, waddengebied overal in ons land en op de toendra’s in arctische gebieden.

Trekvogel?
Groot deel van de populatie trekt in het voorjaar toch weer naar het hoge Noorden om daar te broeden. Om dan weer voor de arctische winter te vluchten en naar Groot Brittannië, Nederland, Duitsland te trekken.

Voedsel
Eet voornamelijk gras en andere plantdelen.

Bijnaam?
Werd vroeger ook wel Nonnetjesgans genoemd vanwege het zwart-omlijste witte gezicht. Heet ook wel Blaffer vanwege zijn bijna keffende roep.


Foto vogel: Jan van der Straaten via Saxifraga-freenatures. Foto roeiboot: Bastiaan Boekling. Tekst vogel: Fred Heil

ROEIBOOTBRANDGANS
Type1
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusIn de vaart
Status vanaf14 januari 2024
BouwerHudson
Bouwjaar2022
Aanschafjaar2023
Aanschafprijs9559 euro
LeverancierHudson
MateriaalCarbon
JeugdbootNee
BeschermdJa
GewichtsklasseGROEN
Gewichtscode55-70
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop14 januari 2024
TijdensNieuwjaarsreceptie
Gedoopt doorI. D. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.