Grutto

De grutto, Limosa limosa

Algemeen

Symbolische beschermde weidevogel van Nederlandse slikgronden en weilanden. Zijn naam is een zogenaamde onomatopee; dat wil zeggen dat de naam van de vogel is afgeleid van de roep of zang. Ca 40 cm groot met een vleugel spanwijdte van rond de 70 cm.

Herkenning

De grutto is een vrij grote slanke steltloper met lange rechte puntige snavel en kenmerkende roep. Rossige kop, hals en borst. In vlucht opvallend gestrekte poten en eveneens gestrekte snavel. Dan valt ook de wittige onderkant op en de witte en zwarte band bovenop de staart.
Voor de creatieve geesten onder ons: de kop van de grutto in de foto hierbij wordt wel gebruikt als voorbeeld van een ambigue figuur – je kunt die ook zien als een haas die naar rechts kijkt; de snavelhelften zijn dan de oren van de haas (-;.

Geluid

De grutto roept zijn eigen naam snel achter elkaar “grutto-grutto-grutto!” Roeiend over de Eem (nog) vrij vaak te horen in voorjaar en zomer. Hoor je de grutto weer dan kriebelt de lente meteen weer. Via vogelbescherming.nl kun je z’n kenmerkende geluid te horen krijgen. Dit geluid vergeet je nooit meer…

Broeden

Broeden april-mei ruim 3 weken op 3 a 4 eieren. Het nest ligt diep in hoog gras waar geen of weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn en er nog lekker veldbloemen in het hoge gras staan. De jongen lopen direct van het nest weg op hun lange steltjes. Ze zien er dan uit als eendenkuikentjes maar dan op steltpoten. Nesten worden vaak gemarkeerd zodat ze niet omver gemaaid worden. Het zijn beschermde weidevogels.

Leefgebied

Leeft in groepen in slikgebieden zoals de wadden en op drassige weilanden zoals in de Eempolder!

Trekvogel?

Zeker! Ze houden van een lange zomer dus gaan al in augustus via Frankrijk, Spanje, Portugal richting Afrika. Ze vliegen in één ruk over de Sahara (stoppen heeft daar niet veel zin hè). Komen meestal in maart weer bij ons terug.

Voedsel

De Grutto eet vooral regenwormen. De jongen hebben liever langpootmuggen….

Bijnaam?

Wordt ook wel griet (naar de roep) genoemd of bruin ooievaartje; kijk maar eens hoe parmantig de grutto door het weiland stapt – beetje als een ooievaar.


Foto vogel: Bishnu Sarangi via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTGRUTTO
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusUit de vaart
Status vanaf2007
BouwerEmpacher
Bouwjaar1982
Aanschafjaar1982
Aanschafprijs1389 euro
LeverancierBusman
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
GewichtsklasseGroen
Gewichtscode65
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop
Tijdens
Gedoopt doorR. R. / Naam op te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.