Kiekendief

De kiekendief, Circus aeruginosus (=bruine kiekendief)

“Wat leuk dat ik deze boot mag dopen, ik hoorde net pas dat deze boot op de olympische spelen in Tokyo is geweest en dat de lichte damesdubbel er zilver in hebben gehaald.
Wat een eer.
Ik ben opgegroeid in een zelfde soort landschap aan de Linge tussen Arnhem en Nijmegen.
In de zomer in de kano op de Linge en in de winter soms op de schaatsen op ondergelopen landjes. Zoals afgelopen dagen.
We hebben zelfs eens een keer een ijsbaan in de tuin gemaakt.
Voor mij hier komen wonen voelde als een soort thuis komen, dit landschap past me.

Mijn ouders waren echte natuurmensen en mijn vader dierenarts, ik ging graag mee met hem de praktijk in. Hij leerde me vogels herkennen aan roep en vluchtbeeld. Ooit vloog ik bijna met mijn hoofd door de voorruit omdat hij boven op de rem ging staan. Hij zei: ‘Kit, dit ga je waarschijnlijk nooit meer zien’ Op dat moment vloog er een visarend op uit de Linge met een grote vis in de poten.
Ik heb het nog een keer gezien hier op het Eemmeer.

Zelf geniet erg ik van de vogels in dit landschap. Elk jaar eind maart begin april maakt mijn hart een sprongetje als ik ze weer zie aan de overkant of boven het Ocrieteiland. Ik denk dat er op beide plekken een paartje broedt.
Ik geniet ervan hoe ze zweven boven het landschap op zoek naar prooi, helaas wel kuikentjes maar ook heel veel woelmuizen.
Als je de tijd neemt even te kijken kan je ze bijna elke dag zien hier aan de overkant.

Deze boot zal net zoals zij langs de rietkragen scheren, niet boven maar op het water.

Ik doop je Kiekendief.”

Kitty v. B.H., op 14 januari 2024

Algemeen
De kiekendief is een te breed begrip; welke kiekendief bedoelde de naamgever van deze boot eigenlijk? Er is een blauwe, een bruine en een grauwe kiekendief…Voor hier gaan we uit van de bruine kiekendief want die zien we regelmatig langs de Eem vliegen. Ca 50 cm lang met een spanwijdte van ca 130 cm. Kieken staat voor de kuikentjes die zijn favoriete prooi zijn….

Herkenning
De bruine kiekendief lijkt wel wat op een slanke uitvoering van een buizerd. Heeft een kenmerkende zweefvlucht laag boven land langs oevers of bij moerassige gebieden en rietlanden. Heeft de vleugels in een lichte V-vorm (zie foto) staan wat zeer kenmerkend is voor deze vogel.

Geluid
De bruine kiekendief roept hoog en scherp “hie-je…” maar dit hoor je lang zo vaak niet als het “pieeuw!” van de buizerd die hoog in de lucht cirkelt. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden
Broedt 1 maal per seizoen in april/mei op ca 4 eieren. Nestelt in het riet. Broedt ca 5 weken en dan duurt het nog 5 weken voordat de jongen goed kunnen vliegen. Worden daarna nog geruime tijd bijgevoerd door de ouders.

Leefgebied
Meestal te zien zwevend laag boven rietlanden, moerasgebieden of grasland. Ook bij slootjes met riet zoals de Eem (-;

Trekvogel?
Zakken in de herfst af naar Zuid-Europa en Noord-Afrika om in de vroege lente weer terug te komen. Kan ook blijven hangen als het niet te koud is en er nog genoeg te eten is in Nederland.

Voedsel
De kiekendief eet muizen, jonge vogeltjes, kikkers en ook wel aas/roadkill.

(Bij)naam
De bruine kiekendief wordt in Engeland de Marsch Harrier genoemd. Heel toepasselijk want hij zweeft laag over moerassige gebieden of vochtige weilanden op zoek naar prooi. In Nederland ook wel Muizenbijter of Pullenvreter, omdat ze ook wel pullen pakken (jonge pluizige eendjes). Ook wel Spanvogel geheten vanwege de wijd uitgespreide vleugelpunt veren.

Foto vogel: Martin Mollet via Saxifrage. Foto roeiboot: Bastiaan Boekling; Tekst vogelverhaal: Fred Heil

ROEIBOOTKIEKENDIEF
Type2x
Niveau/bevoegdheidPS4
StatusIn de vaart
Status vanaf02-10-2023
BouwerFilippi
Bouwjaar2020
Aanschafjaar2023
Aanschafprijs14.590 euro
LeverancierRoeigoed (vanuit de demovloot van Filippi)
MateriaalCarbon
JeugdbootNee
BeschermdJa
Gewichtsklasse50 – 65 kg
GewichtscodeGROEN
StuurbevoegdheidST2
Datum doop14 januari 2024
TijdensNieuwjaarsreceptie
Gedoopt doorK. v. B. H. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.