Dipper

Dipper = waterspreeuw, Cinclus cinclus

Het eerste onderdeel van de najaars ALV is feestelijk, de traditionele doop van een nieuwe boot. Het is een Hudson SP2.22, een dubbel twee voor roeiers en roeisters van ca. 65 tot 80 kg. Vanwege het naderende jubileumjaar is de boot gesteld in verenigingskleuren. Donkerblauwe romp met wit dek en oranje accenten.
De SP2.22 is qua rompvorm een doorontwikkeling van de bij wedstrijden meest succesvolle boot in deze gewichtsklasse, de Filippi F13. De Bestevaer is van dat type. Conform het botenplan is de Dipper de komende jaren een beschermde boot, vooral bedoeld voor wedstrijden.
De materiaalcommissie heeft de boot al klaargezet op het vlot. Nella T. had de eer om een (watervogel) naam voor de boot te verzinnen en mag haar nu met de Eembeker dopen met Eemwater.

“Deze boot heeft al een naam: hij heet Shark Predator. Is gemaakt in Canada en best zeldzaam in Nederland. Traditiegetrouw krijgt ònze vloot meestal een vogelnaam.
Dus ik ging op zoek naar een onder??? watervogel, die voorkomt in Nederland, iets met dubbel of met twee, misschien iets met de kleuren blauw of oranje?
Er zijn in ons land verschillende vogels die voor hun voedsel onder water duiken. Bekenden zijn de IJsvogel en de Fuut. Maar er komt één vogelsoort in ons land voor, die al zwemmend in het water en wandelend over de bodem zijn voedsel zoekt: namelijk de Waterspreeuw, de Cinclus cinclus.

Ter bescherming van zijn ogen sluit hij bij het onder water zwemmen het oog af met een transparant membraan, zodat hij een soort duikbril heeft. Onder water gebruikt hij zijn vleugels en poten om zich voort te bewegen. Het is de enige vogelsoort op aarde die dit kan, en in Nederland zijn ze zeldzaam.

In het Engels heeft de Waterspreeuw een grappige bijnaam. Een woord dat de beweging van de vogel omschrijft, maar precies ook de beweging van deze roeiboot! Dat staat prachtig omschreven in het boek Over het water (geschreven door Hans Maarten van den Brink).”

“Ik stelde me voor hoe de […] punt van onze boot door het water schoot,
even duikend op het moment dat wij onze bladen vasthaakten,
dan weer schuin omhoog
en voorwaarts bewegend, duikend, versnellend.”
(Hans Maarten van den Brink)

“Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Waterspreeuw geen familie van de spreeuw.
Hij is niet blauw of oranje, maar heeft een donkere buik onder een witte keelvlek en borst.
Zijn naam is: ZwartbuikWaterspreeuw. En zijn bijnaam: ‘the Black-bellied Dipper’.
Ik doop u Dipper en wens u vele jaren een behouden vaart BOVEN WATER!”

Foto vogel: Bart Vastenhouw via Saxifraga. Foto roeiboot: Bastiaan Boekling. Tekst: Nella T.

ROEIBOOTDIPPER
Type2x (Hudson SP2.22)
Niveau/bevoegdheidPS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2022
BouwerHudson
Bouwjaar2022
Aanschafjaar2022
Aanschafprijs14.266 euro
LeverancierHudson
MateriaalCarbon
JeugdbootNee
BeschermdJa
Gewichtsklasse65-80 kg
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST2
Datum doop16 november 2022
TijdensALV (najaar 2022)
Gedoopt doorN. T. / Na te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.