Fuut

De fuut, Podiceps cristatus

Algemeen
De wetenschappelijke naam staat letterlijk voor aarsvoetige met de kuif, want de poten zitten opvallend ver naar achteren op de kont als optimale aandrijving bij het zwemmen en duiken. En de kuif…die spreekt voor zich. Fuut is een verbastering van voet. Stijlvolle duikeend die je eigenlijk altijd wel ziet als je roeit op de Eem. Zo’n 45 cm lang met een spanwijdte van zo’n 85 cm. Zeer talrijke broedvogels in ons land en op ieder zoet water te vinden.

Herkenning
De fuut herken je meteen, of je nu tegenlicht hebt of niet. Slank laag lichaam met zwempoten achterop en een scherp afstekende hals, kop en snavel. Vaak baltsend te zien met mooi weer waarbij ze prachtig tegenover elkaar zwemmen. Ook onmiskenbaar door de zwart wit gestreepte kleintjes die ze op de rug vervoeren, zelfs soms als de jongen daar toch echt wat te groot voor worden.

Geluid
Typische verdragende territoriumroep “rrròòòhhhh rrròòòhhh” dat van ver te horen is. Verder allerlei gakkerige keelklanken.

Broeden
Algemene broedvogel in Nederland. Broedt van maart tot in oktober. Vaak 2 en soms zelfs 3 legsels in een seizoen. Bij de laatste kleintjes vraag je je af of ze de winter zullen overleven…Maakt een nestplatform op het water, liefst verscholen in het riet. Het nest wordt vastgemaakt aan een tak zodat het niet weg kan stromen; slim! Legt ca 4 eieren en broedt die uit in 4 weken. De jongen gaan snel het nest uit en het water in, maar liften wel lekker mee op de rug van hun ouders. Worden nog een week of 10 gevoerd door hun ouders. Blijven ze te lang bedelen dan worden ze weggejaagd door dreigende scherpe snavel.

Leefgebied
Komt in ons hele land voor. Waar zoet water is zijn futen, mits er visjes zijn natuurlijk. Ook wel in brak water te zien.

Trekvogel?
Als het water open blijft in de winter dan blijven ze in groepen op Randmeren, IJsselmeer en ook wel wat op de Noordzee- kustwateren. Ook in de Eem blijven er futen hangen ’s winters. Ze zien er dan wel bleekjes uit. Vriest het water dicht dan zakken ze af naar het zuiden.

Voedsel
Visjes, het maakt ze niet uit welke. Duikt tot zo’n 4 meter diep.

Bijnaam?
Omdat het zo’n veelvoorkomende en opvallende vogel is zijn dat er heel wat.
Meerdraak, Franjeduiker, Kuifduiker, Zilverduiker. Vanuit het buitenland komen Aalsnoeper, Viseend. In Zweden worden ze Kusk genoemd, wat voerman of koetsier (van hun kleintjes) betekent. Vroeger ook wel Satijnduiker genoemd, in de tijd dat hun mooie veertjes nog gebruikt werden voor moffen die de poezelige handjes van adellijke dames ’s winters warm moesten houden.

Extra informatie over de boot:

Type S-classe

De huid is vervaardigd uit een hybride koolstof/kevlar (50/50%) epoxy laminaat en is verstevigd in de voetenbordkuipen.
De emplacementen hebben een sandwich constructie (koolstof/glas versterkt)
Alle houten onderdelen zijn 4 maal gelakt.
De boordranden zijn van spruce en de spanten van berken multiplex verstevigd met koolstof.
De riggers zijn gemaakt van aluminium.

Foto vogel: Elsemargriet via Pixabay.com. Foto roeiboot: Hans Schotborgh. Tekst over de vogel fuut: Fred Heil

Bekijk de eerste afvaart van de Fuut, op 17 september 2023 gefilmd door Rick Bottenheft
(Klik op de foto en daarna op de ‘Play’-knop > .
ROEIBOOTFUUT
TypeC4+
Niveau/bevoegdheidBO2
StatusIn de vaart
Status vanaf17 september 2023
BouwerBaumgarten
Bouwjaar2023
Aanschafjaar2023
Aanschafprijs15.671,68 euro
LeverancierBaumgarten
MateriaalKoolstof/kevlar/hout
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST2
Datum doop17 september 2023
TijdensClubkampioenschappen 2023
Gedoopt doorB v.d. B. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.