Je bent nu hier:Home/vloot/vloot-roeiboot-grotestern

Grote Stern

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De grote stern, Thalasseus sandvicensis

Algemeen

Grootste stern in Nederland. Kustvogel die op en rond eilandjes met lage begroeiing leeft. Komt veel voor op de Wadden en in ons Deltagebied. Ca 40 cm groot met een vleugel spanwijdte van rond de 95 cm.

Herkenning

De grote stern is een lichte grote stern. Formaat van een kokmeeuw. Van onder helemaal wit. Bovenkant vleugels lichtgrijs. Zwarte “pet” met kuif achterop. Zwarte lange snavel met gele punt. Zwarte poten. Zeer aerodynamische jager en extreem wendbaar.

Geluid

Scherp, snerpend “karriek karriek”. Bij de broedkolonie is het een enorme kakafonie van alle snerpende sterns door elkaar.

Broeden

Broedt in kolonies op kale eilandjes. Legt 1 of 2 eieren in een kuiltje en broedt die in 4 weken uit. Jongen kunnen pas vliegen na een week of 8. Tot die tijd blijven ze op en bij het nest en worden ze met kleine visjes gevoerd door Pa en Ma.

Leefgebied

Leeft op kale eilandjes in het zoute of brak water. Gaat vaak ver de zee op om visjes te scoren.

Trekvogel?

Yep; trekt van september tot maart naar Afrika; vooral Senegal en Guinee Bissau. Tegenwoordig overwinteren ze ook wel in de Zeeuwse Delta.

Voedsel

De Grote Stern vist op zout water naar spiering, harinkjes en sprot.

Bijnaam

Wordt ook wel zwartkopzeezwaluw genoemd.


Foto vogel: VERNETO via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTGROTE STERN
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2017
BouwerWintech
Bouwjaar2017
Aanschafjaar2017
Aanschafprijs5990 euro
LeverancierRoeiwerf Wiersma
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdJa
Gewichtsklasse85
GewichtscodeORANJE
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop2017
Tijdens
Gedoopt doorD. L. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.