Grote Zee-eend

De grote zee-eend, Melanitta fusca

Algemeen
Deze donkere zee-eend leeft op zee zoals zijn naam al doet vermoeden, maar ook maakt deze eend wel tussenstops op het IJsselmeer en de randmeren om te fourageren. Ca 55 cm groot met een vleugel spanwijdte van rond de 90 cm.

Herkenning
De grote zee-eend is fluweel zwart (mannetje) of bruin (vrouwtje) met een opvallende witte vlek onder het oog en duidelijke witte vleugelstrepen. Trekt vaak op met de zwarte zee-eend (Melanitta nigra). Het is aan de kenners om ze uit elkaar te houden….

Geluid
Als je dichterbij komt is ie waakzaam en stil, maar van verder af kun je het gekwek horen en zachte hoge fluittonen in de baltstijd.

Broeden
Broeden in Noord Scandinavië of Rusland meestal met een paar stelletjes bij elkaar en soms in meeuwen of sternkolonies omdat ze dan niet opvallen tussen al het beweeglijke gekrijs. Legt zo’n 8 eieren die de moeder alleen uitbroed.

Leefgebied
Leven in de winter langs de Atlantische kust in ondiepe kustwateren en baaien met veel schelpdieren. In de zomer in Noord Scandinavië.

Trekvogel?
Trekken inderdaad als het zomerseizoen voorbij is naar het zuiden en na de winter weer vice versa. Gebruiken Nederlandse kust en randmeren dan voor tussenstops tijdens de reis. Worden ook wel gespot op het Eemmeer, bijvoorbeeld vanuit de vogelkijkhut net oostelijk van Eemnes. Je hebt wel een telescoop nodig om ze te kunnen herkennen in de verte!

Voedsel
Eet voornamelijk kokkels en mossels. Daarvoor duikt ie wel 30-40 meter diep als het moet! Eet daarnaast ook kreeftjes, wormpjes, visjes om op gewicht te blijven.

Bijnaam?
Wordt ook wel noordse duiker genoemd of fluweel eend, wat verwijst naar zijn als fluweel glanzende verenkleed. In het Engels heet ie toepasselijk Velvet Scoter.


Foto vogel: Kees Venneker via Nederlandsesoorten.nl. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTGROTE ZEE-EEND
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS3
StatusUit de vaart, verkocht aan een lid.
Status vanaf2009
BouwerWaterking Cambridge
Bouwjaar2000
Aanschafjaar2000
Aanschafprijs2632 euro
LeverancierBusman
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop
Tijdens
Gedoopt doorC. B. / Naam op te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.