Je bent nu hier:Home/vloot/vloot-roeiboot-ijseend

IJseend

IJseend, Clangula hyemalis

De vogel kan 20–33 cm lang worden. Het winterkleed van het mannetje is overwegend wit met een donkere oogvlek. De rug is zwart met witte, verlengde vleugelpennen. ’s Zomers is de kop, de hals en de borst zwart, afgezien van een witte oogvlek. De rug is zwart met bruin. De staart heeft een lengte van 12,5 cm. Het verenkleed van het vrouwtje is overwegend bruin met een lichtere bruine kleur aan de zijkant van de kop, de hals en de flanken. Beide geslachten hebben een opvallend kleine snavel.

De ijseend broedt in arctische streken van Europa, Azië en Noord-Amerika en is vaak de algemeenste eendensoort op de toendra. Hij overwintert op zee in beschutte baaien en in riviermondingen, soms met duizenden bijeen. In Nederland is hij schaars in de winter, met name langs de kust in Zeeland en in de Waddenzee. Hij is ook gespot op de Marker Wadden.

Foto vogel: Kees Venneker via nederlandsessoorten.nl. Foto roeiboot: David Vos.

ROEIBOOTIJSEEND
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS3 en SS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2015
BouwerSwift
Bouwjaar2014
Aanschafjaar2014
Aanschafprijs1938 euro
LeverancierWaterline Equipment
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse55-
GewichtscodeGROEN
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop2015
Tijdens
Gedoopt doorW. M. & W. i h V. / Na te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.