IJsvogel

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De ijsvogel, Alcedo atthis

Algemeen

Misschien wel onze mooiste riviervogel? Klein maar fijn, supersnel en zeer doeltreffend. Als een dolkstoot schiet hij het water in om kleine visjes te vangen waarmee ie dan naar een overhangende tak vliegt om daar het visje naar binnen te werken. Maar zijn naam is misleidend want ijs heeft ie een hekel aan, want ja, dan kun je geen vis meer vangen…
Ca 18 cm lang met een spanwijdte van ca 25 cm.

Herkenning

De ijsvogel is onmiskenbaar: klein stil vogeltje dat met zijn knalblauwe veren op kop en vleugels met oranje bruine borst op takken zit die horizontaal over het water van rivieren en beken hangen. Van daar af overziet hij zijn viswater. Vliegt van overhangende tak naar overhangende tak verderop. Als een blauwe streep zie je hem dan in je ooghoek in een rechte lijn laag over het water vliegen. Vliegt alweer verder nog voordat we roeiend op zijn hoogte gekomen zijn want het is een vrij schuwe vogel in Nederland. Meestal ziet dus alleen de stuurman of stuurvrouw hem wegvliegen (-:

Geluid

De ijsvogel piept alleen wat. Meestal hoor je vlak voordat ie van z’n tak wegvliegt het hoge schelle piepfluitje en weg is ie. Dan moet je dus even om je heen kijken of je hem ziet! Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden

Broedt al in februari/maart en ze graven daarvoor tunnels van een halve meter in de oever van de rivier. Broedt meestal 2 maal en per legsel zo’n 6 eieren. Broeden die in 3 weken uit. Na een maand op het veilige tunnelnest vliegen de jongen uit. Hopelijk krijgen ze dan een zonnebrilletje mee, want tot dan toe leefden ze in het donker…

Leefgebied

Leeft langs rivieren en beekjes of omzoomde meren. Overhangende takken zijn een must, evenals visrijk water.

Trekvogel?

In principe niet, maar als de winter streng is en de rivieren en beken vriezen dicht gaat ie zuidwaarts op zoek naar voedsel. Als ie dat niet binnen een paar dagen vindt dan overleven ze het niet.

Voedsel

Kleine visjes en libellelarven. Gefriemel in z’n buik vindt ie niet fijn, dus het vers gevangen visje wordt eerst doodgeslagen tegen de tak waar hij op zit…

Bijnamen?

De ijsvogel heeft diverse bijnamen. In Frankrijk is Bluet (blauwtje) gebruikelijk. In Duitsland Blau(w)specht vanwege de enorme specht snavel. De Vlamingen spreken van IJspauwtje wat toch ook wel heel toepasselijk is vanwege het prachtige opvallende verenkleed. De Engelsen noemen hem Kingfisher; ook wel mooi dat zo’n klein vogeltje de Koning van de vissers genoemd wordt! En wat te denken van het Spaanse Guardarrio – de Rivierwachter. Ik zou er aan toe willen voegen: De Blauwe Flits (-:


Foto vogel: footiechic via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTIJSVOGEL
Type2-
Niveau/bevoegdheidBO4
StatusIn de vaart
Status vanaf2004
BouwerHudson
Bouwjaar2004
Aanschafdatum1 april 2004
Aanschafprijs9353 euro
LeverancierBots Sport
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklasse85-
GewichtscodeOranje
StuurbevoegdheidST2
Datum doop2004
Tijdens
Gedoopt doorR. V. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.