Kanoet

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De kanoet, ook wel kanoet strandloper genoemd, Calidris canutus

Algemeen

Veelvoorkomende grootste strandloper die je van september tot mei aan de Nederlandse stranden kunt vinden, meestal in groepen. Ca 25 cm lang met een spanwijdte van ca 50 cm, formaat tureluur.

Herkenning
De kanoet strandloper is de meest voorkomende strandloper in Nederland. In de winter zien ze er uit als een grote strandmus zou je kunnen zeggen (foto 2). In de lente & zomer hebben ze een rossige borst (foto 3) die in de herfst weer langzaam vervaagd. Beetje gedrongen en plompige strandloper met een relatief korte dikke snavel. Lichtgekleurde buik, zwarte snavel en okerkleurige tot zwarte poten.

Geluid
De kanoet strandloper is meestal samen in een grotere groep te vinden en het “kiew kiew kiew” is dan niet van de lucht. In de vlucht klinkt af en toe een vrij hoog geluid dat zich het best laat omschrijven als “kíe-ke-boe” of “zóek-me-dan”… Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden
Legt in juni 3 of 4 eieren in een ondiep kuiltje. Vader en moeder broeden allebei en samen zo’n 3 weken. Als de eieren uitkomen gaat moeder er vandoor. De kleintjes scharrelen dan nog 3 weken achter vader aan voordat ze uitvliegen.

Leefgebied
Strand en zanderig wad in heel Europa van september tot in mei. Ook wel te zien op strekdammen. In de zomermaanden broedend op de arctische toendra.

Trekvogel?
Zeker; van de broedgebieden rond de poolcirkel zakken ze in de in het najaar naar het zuiden. Veel overwinteren aan de randen van de Waddenzee, sommigen zoeken zuidelijker strand en slikgebieden op.

Voedsel
Eten in de winter kleine schaaldieren. Hun sterke snavel wrikt of hamert ze makkelijk open. Eet dan ook wel slakjes en pieren. In het broedgebied eten ze spinnetjes, slakjes en wormen, maar ook zaden en bloemknoppen.

Bijnaam?
De kanoet is een onopvallende vogel op het strand die daarom ook weinig tot geen bijnamen heeft uitgelokt. De naam zou te maken kunnen hebben met de Koning K(a)nut II de Grote van Denemarken, Noorwegen en Engeland (leefde van 995-1035 NC); hij probeerde volgens de overlevering op het strand de opkomende vloed terug te dringen, net zoals het soms lijkt dat de strandlopers op het strand doen. Vanwege het gedrongen uiterlijk ook wel Knot of Knoet genoemd.


Foto vogel: Hans van der Meulen via Nederlandsesoorten.nl. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTKANOET
TypeLiteboat L 1x
Niveau/bevoegdheidSS1 (zie ook bij Bevoegdheid)
StatusIn de vaart
Status vanafseptember 2022
BouwerLiteboat
Bouwjaar2022
Aanschafjaar2022
Aanschafprijs4995 euro
LeverancierBusman
MateriaalLiteboat
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklasse70-110 kg
Gewichtscoden.v.t.
BevoegdheidNa behalen SS1 ben je bevoegd om zelfstandig met een Liteboat te varen richting Amersfoort.
Datum doop18 september 2022
TijdensClubkampioenschappen
Gedoopt doorH. van E. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.