Kleine Alk

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De kleine alk, Alle alle

De kleine alk is een vogel uit de familie van alken (Alcidae). De kleine alk leeft in de zomer hoofdzakelijk van plankton welke al duikend vanaf het wateroppervlak wordt gevangen. In de winter is er weinig plankton, zodat de vogel zijn dieet aanpast en kleine visjes, zoals sprot, aan zijn dieet toevoegt.

Op het water zijn het dikke, haast rolronde balletjes met een nauwelijks opvallend snaveltje en een opgericht kort staartje. Een zwart-wit vogeltje, zoals alle alkachtigen, met witte schouderstreepjes en witte topjes van de armpennen. In hun winterkleed hebben ze bovendien wit van keel tot achter de oorstreek. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De lichaamslengte bedraagt 19 tot 23 cm en het gewicht 150 tot 175 gram.

Veldkenmerken: 20 cm. Verreweg de kleinste alk. In zomerkleed met geheel zwarte kop, nek, keel, borst, bovendelen, stuit en staart. Onderdelen wit. Randen van schouderveren en punten van armpennen wit en een kleine witte vlek boven net oog. In vlucht lijken ondervleugels donker maar zijn in feite zilvergrijs met wat wit in het midden. In winterkleed loopt het wit van de onderdelen door tot de wangen. Juveniel vrijwel niet te onderscheiden van adult. Heeft een snelle snorrende vlucht, zoals andere alken, maar kan de indruk geven van een kleine steltloper, zoals Bonte Strandloper of Steenloper. Vlucht kan minder rechtlijnig zijn dan bij andere alken.

Broedt op kliffen tussen rotsen en in holen. Voedsel is voornamelijk kreeftachtigen en kleine visjes.

Foto vogel: Kees Venneker via nederlandsesoorten.nl. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten

ROEIBOOTKLEINE ALK
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2008
BouwerSwift Racing
Bouwjaar2008
Aanschafjaar2008
Aanschafprijs2279 euro
LeverancierWaterline Equipment
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse60-
GewichtscodeGROEN
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop18 april 2009
Tijdens
Gedoopt doorR. van der D. / Na te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.