Kleine Jager

De kleine jager, Stercorarius Parasiticus

Algemeen
Deze zwartachtige jagende roofmeeuw is één en al vleugel en ontfutselt visjes aan andere zeevogels. Ca. 45 cm lang met een spanwijdte van ca. 120 cm.

Herkenning
De kleine jager is te herkennen als zwartige snelle roofmeeuw die achter meeuwen en sterns aanjaagt om hun voedsel te roven. Komt in de herfst aan onze kust voor en bestaat ook in lichtere varianten. Opvallende verlengde middelste staartveren helpt ze makkelijk te onderscheiden van (storm)meeuwen.

Geluid
Sneaky bastard; dus meestal stil om meeuwen in de lucht te kunnen besluipen. Alleen in broedtijd te horen en klinkt dan meeuwachtig. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden
Broedt in mei/juni op de toendra’s in het hoge Noorden. Broedt 2 eieren uit in 4 weken. Na een maand op het nest vliegen de jongen uit.

Leefgebied
Leeft op open zee of in kustgebieden. Is gemaakt om te vliegen en zeker niet om te lopen; dat ziet er onbeholpen uit.

Trekvogel?
Komen in de herfst vanuit het hoge Noorden langs Nederland, onderweg naar zuidelijker oorden. Ze zijn vliegensvlug dus je zult ze niet rustig zien overtrekken…

Voedsel
De kleine jager zit net zo lang achter meeuwen en sterns aan tot ze hun vers gevangen visje loslaten of hun voedsel zelfs opbraken om van deze parasiet af te zijn.

Bijnaam?
De kleine jager wordt door de Friezen wel Zeevalk genoemd door zijn valkachtige aanvalsvluchten. De Engelsen noemen hem Parasitic Jaeger, de Belgen Kleine Meeuwjager omdat vooral meeuwen zijn slachtoffer zijn. Vreemde bijnaam is Kleine Strontjager omdat ze ook wel vliegend meeuwenbraaksel uit de lucht happen…lekker hoor )-:


Foto vogel:
AWeith via Wikipedia. Foto roeiboot: Floor Verdonk. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTKLEINE JAGER
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2006
BouwerLiangjin
Bouwjaar2006
Aanschafjaar2006
Aanschafprijs2464 euro
LeverancierWaterline Equipment
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklasse80-
GewichtscodeORANJE
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop2006
Tijdens
Gedoopt doorP. R. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.