Kleine Zwaan

De kleine zwaan, Cygnus bewickii

De kleine zwaan is verwant aan de wilde zwaan. Kleine zwanen broeden ’s zomers op de Russische toendra, op de arctische toendra’s langs de Barentszzee en verder naar het oosten. In de winter komen ze met duizenden naar, onder andere, Nederland om daar te overwinteren. Ze overwinteren vooral op graslanden en akkers. Kleine zwanen zijn van eind september tot eind maart in Nederland te zien.
Kleine zwanen verschillen onder andere van de ons bekendere knobbelzwaan door hun grootte. De kleine zwaan wordt zo’n 127 centimeter, en de knobbelzwaan wel 150 centimeter. Anders dan bij de wilde zwaan heeft de kleine zwaan minder geel op de snavel. Jongen zijn blauwgrijs.
Kleine zwanen fourageren soms met honderden tegelijk op graslanden. ’s Avonds is hun muzikale roep te horen als ze van voedselpek naar een veilige slaapplek vliegen. Zo’n plaats is vaak een meer of ander afgesloten natuurgebied dat ’s nachts voldoende veiligheid biedt. Kleine zwanen zijn vanaf oktober tot maart te zien in Nederland.

Foto vogel: Zhu Bing via Pixabay.com. Foto roeiboot: Floor Verdonk. Tekst: Wikipedia.
ROEIBOOTKLEINE ZWAAN
Type2x
Niveau/bevoegdheidPS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2008
BouwerLiangjin
Bouwjaar2007
Aanschafjaar2007
Aanschafprijs3938 euro
LeverancierWaterlinie Equipment
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse60-
GewichtscodeGroen
StuurbevoegdheidST2
Datum doop2008
Tijdens
Gedoopt doorH. G. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.