Kleine Zwaan

De kleine zwaan, Cygnus Bewickii

Algemeen

Kleine variant van de wilde zwaan. Dankt zijn wetenschappelijke naam aan de Engelse vogeltekenaar Thomas Bewick, die de houtgravure-techniek introduceerde. Ca. 120 cm lang met een spanwijdte van ca. 180 cm. De wilde zwaan meet respectievelijk 150 en 240 cm.

Herkenning

De kleine zwaan ziet er net zo uit als de wilde zwaan, maar dan wat kleiner. Beide hebben gele snavels die uitlopen in een zwarte punt, maar bij de kleine zwaan loopt het geel veel minder ver door naar de punt.

Geluid

De kleine zwaan maakt een toeterend “hoeterdehoe…”-geluid. Typisch zwanen sound zou ik zeggen. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden

Broedt in mei/juni op de toendra’s in het hoge Noorden. Broedt 4 eieren uit in 4 weken. Na een maand op het nest vliegen de dan nog grauwgrijze jongen uit.

Leefgebied

Leeft zomers op de toendra’s maar in de winter op de Europese graslanden en ondiepe meren zoals bijvoorbeeld Veluwemeer en Lauwersmeer.

Trekvogel?

Komen in de herfst vanuit het hoge Noorden naar Nederland en Duitsland. Maar liefst drie kwart van de wereldpopulatie woont ’s winters in Nederland!

Voedsel

Voorkeursvoedsel van de kleine zwaan is het eiwitrijke gras op onze (ondergelopen) graslanden. Ook scharrelen ze op akkers om de restanten van de mais en aardappelen oogst op te eten.

Bijnamen

De kleine zwaan is waarschijnlijk de vogel met de minste bijnamen uit onze roeivloot. Alleen de Russen noemen deze vogel de Toendra Zwaan, naar zijn broedgebied. Misschien zou Ganszwaantje of Zwaangans wat zijn!?

Foto vogel: Zhu Bing via Pixabay.com. Foto roeiboot: Floor Verdonk. Tekst: Fred Heil.
ROEIBOOTKLEINE ZWAAN
Type2x
Niveau/bevoegdheidPS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2008
BouwerLiangjin
Bouwjaar2007
Aanschafjaar2007
Aanschafprijs3938 euro
LeverancierWaterlinie Equipment
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse60-
GewichtscodeGroen
StuurbevoegdheidST2
Datum doop2008
Tijdens
Gedoopt doorH. G. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.