Kloek

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De kloek, oftewel klokhen of moederkip

Algemeen
De kloek is eigenlijk een figuurlijke vogel. Synoniem voor alle moeders die toegewijd hun eieren uitbroeden of hun jongen beschermen als die nog heel jong zijn. Om de één of andere reden wordt kloek ook gebruikt als bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat iemand stevig optreedt en zich niet zomaar opzij laat zetten. Dat geldt inderdaad ook voor moeders met jonge kinderen…kom niet aan hun kroost want dan zwaait er wat!

Herkenning
De kloek is meestal een hen/moederkip. Die zijn er in allerlei soorten en maten en kleuren. De kloek bevindt zich op het nest waar ze haar eieren uitbroedt of jonkies warm houdt onder haar vleugels. Ook rondscharrelend te zien met schattige kuikentjes dichtbij haar. Luid tokkend om de boel bij elkaar te houden.

Geluid
De kloek of klokhen dankt haar naam aan het geluid dat een broedse kip maakt: “kloek-kloek-kloek” of (dialect) “klok-klok-klok”.

Broeden
Broedtijd van nature van februari tot juni, maar als huisdier in een warme beschutte omgeving als huisdier broedt de kloek het hele jaar door. Broedt tot wel 10 eieren uit in 3 weken. De kuikentjes blijven eerst lekker onder moeders vleugels zitten en scharrelen achter haar aan de eerste weken en gaan langzaamaan zelf op avontuur.

Leefgebied
Bij de mens in de buurt en nooit ver van een knap kippenhok vandaan waar ze, als het gaat schemeren, lekker op stok gaan.

Trekvogel?
Nou nee; ze komen nauwelijks boven de tuinschutting uit. In een dolle bui halen ze soms de onderste tak van een boom, maar als ze broeden of kuikens hebben komen ze niet van de grond af en blijven ze in en rond hun nest rondstruinen. In de winter zitten de dames meer binnen te tokken, met mooi weer flaneren ze over het erf.

Voedsel
De kloek eet met name allerhande zaadjes, grassen en mais.

Bijnaam?
Kloek is zelf een bijnaam van de broedende kip. Aparte naam voor een roeiboot eigenlijk. Misschien zou Haantje de Voorste een wat ambitieuzere naam geweest zijn…

Foto vogel: Foto: Afbeelding van brgfx op Freepik  . Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil
ROEIBOOTKLOEK
Type4x+
Niveau/bevoegdheidPS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2004
BouwerFilippi
Bouwjaar2004
Aanschafjaar2004
Aanschafprijs14.700 euro
LeverancierConcept Benelux
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklasse80
GewichtscodeOranje
StuurbevoegdheidST3
Datum doop2004
Tijdens
Gedoopt doorA.C. v.d. A. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.