Koperwiek

De koperwiek, Turdus iliacus

Algemeen

De koperwiek is een lijster met koperrode oksels die ook in de vlucht zichtbaar zijn. Alleen in najaar en winter in ons land als ze her en der bessenstrijken kunnen plunderen. 20 cm lang.

Herkenning

De koperwiek lijkt wel op de zanglijster, maar heeft opvallend roestbruin gekleurde oksels en brede roomwit tot gelige wenkbrauwstrepen. Te vinden in bessenstuiken en wijngaarden in najaar en winter.

Geluid

De koperwiek in vlucht roept hoog en scherp “psrieee…”. Zitten in besrijke struiken meestal “tsjuuk…..tsjuuk…” Luister maar eens via vogelbescherming.nl

Broeden

Broedt van mei tot in juli meestal 2 keer op ca 5 eieren. Nest is een kommetje van gras, mos en twijgjes op de grond in dicht struikgewas. Het duurt ca 2 weken voordat de jongen kunnen vliegen en ze worden dan nog 2 weken door hun ouders onderhouden voordat ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen.

Leefgebied

Te vinden in parken, tuinen of duinen met bessenstruiken of op weilanden. In het broedseizoen veelal in Scandinavische naaldbossen.

Trekvogel?

Zakken in de herfst af vanuit Scandinavië naar Midden-Europa en zijn dan te vinden van Nederland tot in Spanje.

Voedsel

De koperwiek eet in de herfst en winter vooral bessen, wormen en zaden. In de broedtijd vooral wormen, maar ook slakken en insecten.

Bijnaam?

De koperwiek wordt ook wel Flanklijster genoemd vanwege zijn roestkleurige flanken. Op Texel ook wel Ketellapper genoemd, naar het oude ambacht van (koperen)ketellapper. Mooist is zijn naam misschien wel in het Frans: Roselle; met een vleugje rozen op de flanken. Hier en daar Wijnlijster genoemd vanwege z’n voorliefde voor druiven.


Foto vogel: Dr. Georg Wietschorke via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil
ROEIBOOTKOPERWIEK
TypeC4x+
Niveau/bevoegdheidPS2
StatusUit de vaart
Status vanaf25 januari 2022
BouwerBusman
Bouwjaar1969
Aanschafjaar1977
Aanschafprijs1134 euro
LeverancierOns Huis Amsterdam
MateriaalHout
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST2
Datum doop1977
Tijdens
Gedoopt doorW. K. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.