Kwak

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De kwak, Nycticorax Nycticorax

Algemeen
De kwak is een middelgrote gedrongen reiger die vooral ‘s nachts actief is. Vroeger veel gejaagd voor z’n veren die hoeden van dames en heeren van stand sierden. Zo is hij waarschijnlijk verbannen naar de nacht. Erg schuw. Nog maar zo’n 30 broedparen in Nederland. Deel van de vogels is uit dierentuinen ontsnapt. 60 cm lang en een spanwijdte van ca 95 cm.

Herkenning
De kwak is een beetje een sneaky vogel die je vrijwel alleen in de nacht kunt spotten en vrijwel alleen kunt localiseren doordat je z’n akelige geluid hoort. Een kleine gebogen asgrijze reiger met een zwarte pet op en een frivole witte dunne kuif in de nek. Sporadisch te vinden in rietrijke gebieden. Lijkt een beetje een kruising tussen een raaf en een blauwe reiger (als je je dat kunt voorstellen).

Geluid
De kwak is bepaald geen Nachtegaaltje. Zijn roep bestaat uit een raaf-achtig “kro-Aak!” gevolgd door een zachter “wrah, wrah, wrah”. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden
Broedt van mei tot in juli in kleine kolonies (want zoveel zijn er niet in Nederland) meestal op ca 4 eieren. Ook wel in aalscholverkolonies. Het duurt ruim 3 weken om de eieren uit te broeden en ca 3 weken op het nest voordat de jongen het nest verlaten. Gek genoeg duurt het dan nog ca 4 weken voordat ze kunnen vliegen, dus in de tussentijd stappen ze rond in het riet en zijn ze behoorlijk kwetsbaar.

Leefgebied
Leeft in watergebieden verscholen tussen het riet, maar ook wel bij bosmeertjes met dichte oeverbegroeiing. Komt in gebieden met zoet, brak én zout water voor.

Trekvogel?
Beginnen vlak na de broedtijd (meestal in augustus) al met de trek naar over de Middellandse Zee en de Sahara naar het Zuiden. Je kunt maar op tijd zijn hè.

Voedsel
De kwak eet alles wat in en aan het water leeft en niet te groot is. Visjes, kikkers, salamanders, spinnen, etc. Loert op z’n prooi en spiest die dan ineens met een dolkstoot van z’n snavel. Zoals alle reigers dat doen.

Bijnaam?
De kwak heet in het Engels heel toepasselijk Brack Crowned Night Heron (Heron=reiger). Typische volksnaam is Nacht Raaf, naar zijn akelige geluid in de nacht. Ook wel bekend als Nacht Reiger.


Foto vogel: Anne & Saturnino Miranda via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil
ROEIBOOTKWAK
TypeC4x+
Niveau/bevoegdheidPS2
StatusIn de vaart
Status vanaf1999
BouwerBusman
Bouwjaar1999
Aanschafjaar1999
Aanschafprijs11.313 euro
LeverancierBusman
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST2
Datum doop1999
Tijdens
Gedoopt doorN. B. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.