Kwartelkoning

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De kwartelkoning, Crex crex

Algemeen

De kwartelkoning is een klein hoen, maar iets groter dan de kwartel zelf. Dankt zijn wetenschappelijke naam aan zijn geluid (rara wat is dat?). 30 cm lang en een spanwijdte van ca 50 cm en aan die verhouding weet je al dat t geen kampioen vliegkunsten is.

Herkenning

De kwartelkoning is een slank hoentje met een lange nek en lange poten die hij vliegend over het korenveld laat bungelen en dat ziet er dus best maf uit. Roodbruin dekkleed en grijzige buik en kop. Te vinden in korenvelden en hoog grasland waar hooi van gemaakt wordt. Als ie zich maar kan verstoppen en wat te eten kan vinden.

Geluid

De kwartelkoning laat een raspend en ritmisch “crex, crex” horen. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden

Broedt in een kommetje van gras van april tot in augustus 1 of 2 keer, meestal op ca 10 eieren. Het duurt een kleine 3 weken om de eieren uit te broeden. De jongen verlaten het nest direct, maar kunnen pas na 5 weken vliegen, dus in de tussentijd zijn ze erg kwetsbaar.

Leefgebied

Leeft vooral in bloemrijke hooilanden, maar die zijn zeldzaam geworden, dus de kwartelkoning ook )-: In Nederland alleen nog te vinden in Groningen, vooral bij Nieuwolda.

Trekvogel?

Gaan eind augustus op naar de warmte van Oost-Afrika. Best verrassend, want als je ze ziet vliegen verwacht je niet dat ze zo ver wegtrekken. Vliegt dan ’s nachts op geringe hoogte.

Voedsel

De kwartelkoning eet wat je in bloemrijke hooilanden verwacht: regenwormen, emelten, langpootmuggen, slakken en zaden.

Bijnaam

De kwartelkoning heet in het Engels heel toepasselijk Corn Crake omdat ie in een korenveld zit te krekken. In het Zwitserduits en Luxemburg heet ie Eggenschär omdat ie als een heggeschaar klinkt (-: In het Nederlands ook wel Hooistek genoemd omdat ie zich vaak verschuilt in hoog grasland.

Foto vogel: Jan Albers via waarneming.nl. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil
ROEIBOOTKWARTELKONING
TypeC4x+
Niveau/bevoegdheidPS2
StatusIn de vaart
Status vanaf1993
BouwerBusman
Bouwjaar1993
Aanschafjaar1993
Aanschafprijs8168 euro
LeverancierBusman
MateriaalHout
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST2
Datum doop1993
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.