Meerkoet

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De meerkoet, Fulica atra 

De meerkoet is een in Nederland veel voorkomende watervogel, die op bijna elk water aanwezig is, zeker ook op stadsvijvers. Het nest is groot en slordig en bestaat uit verschillende materialen die de vogel in de buurt van het nest aantreft. Het nest wordt vaak gebouwd in de beschutting van de oever, maar soms ook midden op het water.

Door het zwarte verenkleed en de witte plaat op het voorhoofd is de meerkoet één van de makkelijkst te herkennen vogels. De witte plaat op het voorhoofd is bij het mannetje groter dan bij het vrouwtje. In het voorjaar is de plaat groter dan in het najaar. De roep van de meerkoet is veelvuldig te horen en klinkt bij het mannetje als pieks en bij het vrouwtje als kouw. De meerkoet is een echte watervogel, die maar weinig vliegt en dan slechts met moeite uit het water omhoog komt.


Foto vogel: Alexas via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten

ROEIBOOTMEERKOET
TypeC1
Niveau/bevoegdheidSS2 (zie ook bij Bevoegdheid)
StatusIn de vaart
Status vanaf1995
BouwerBusman
Bouwjaar1995
Aanschafjaar1995
Aanschafprijs2876 euro
LeverancierBusman
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
BevoegdheidNa behalen examen SS2 ben je bevoegd om te roeien richting Amersfoort. Indien in bezit van ST2 ook bevoegd te roeien richting Eemmond.
Datum doop1995
Tijdens
Gedoopt doorH. M.  / Na te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.