Oeverloper

De oeverloper, Actitis hypoleucos

De oeverloper komt vooral als doortrekker in Nederland voor en is dan van andere steltlopers zoals de bosruiter en de witgat te onderscheiden door de kortere poten. Ook het typische fourageergedrag waarbij de kop en de staart voortdurend heen en weer bewogen worden is een kenmerk van de oeverloper. In de vlucht is de vogel te herkennen aan de witte vleugelstreep. De vogel vliegt laag over het water met snelle, trillende vleugelslagen, afgewisseld met korte glijvluchten. Zoals de naam al zegt is de oeverloper vooral te vinden langs de oevers van rivieren, beken en meren.

Ook het nest wordt gebouwd langs het water, goed verstopt tussen de planten. Het voedsel van de oeverloper bestaat voornamelijk uit insecten, maar ook wormen en kreeftachtigen worden gegeten. De oeverloper broedt vooral in Scandinavië en Oost-Europa en slechts bij hoge uitzondering in Nederland. Op weg naar het overwintergebied rond het Middellandse-Zee gebied trekken veel vogels door Nederland, een klein aantal vogels blijft in Nederland overwinteren.


Foto vogel: Cadop via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten.

ROEIBOOTOEVERLOPER
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusUit de vaart
Status vanaf2020
BouwerHasle
Bouwjaar1998
Aanschafjaar1998
Aanschafprijs2385 euro
LeverancierVerschoor
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse65-
GewichtscodeGROEN
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop
Tijdens
Gedoopt doorH.T. Naam na te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.