Scharrelaar

De scharrelaar, Coracias garrulus

Een van de allermooiste vogels die heel soms in Nederland gezien wordt, is de scharrelaar. Ongeveer zo groot als een gaai, maar dan felblauw met bijna turkoois blauwe vleugels. Oogverblindend. In totaal zijn er zo’n 70 gevallen in ons land bekend, met de laatste vrij recent in september 2005 die een aantal dagen op Texel verbleef. Mogelijk zou er zelfs nog een exemplaar in dezelfde periode op Ameland gezien zijn.
Eind mei en juni is de beste periode om een scharrelaar in Nederland te zien. Scharrelaars jagen vanaf een uitkijkpost op grotere insecten, zoals sprinkhanen en libellen en hagedissen. Door het helderblauwe verenkleed is de scharrelaar in Nederland alleen met de ijsvogel en de bijeneter te verwarren. In de vlucht steken de donkerpaarse handpennen af tegen een verder blauw verenkleed. In de winter zijn de kleuren minder helder.


Foto vogel: Luc Hoogenstein via Saxifraga. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten

ROEIBOOTSCHARRELAAR
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS3
StatusUit de vaart
Status vanaf
BouwerWaterking Cambridge
Bouwjaar1997
Aanschafjaar1997
Aanschafprijs1951 euro
LeverancierBusman
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.