Snip

De snip, Scolopacidae

De watersnip (Gallinago gallinago) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae). In Nederland en België zijn watersnippen het gehele jaar aan te treffen, net als in de rest van Noordwest-Europa. Toch zijn ze als broedvogel sterk achteruitgegaan door toenemende drooglegging van hun habitat. In de rest van Europa komen de dieren alleen in bepaalde seizoenen voor. De watersnip is te herkennen aan zijn lange, dunne snavel en het karakteristieke strepenpatroon op zijn kop. In de lucht is de Snip te herkennen aan zijn typerende zig-zag vlucht. In de broedtijd maakt het mannetje ook schuine duikvluchten. Hierbij maakt hij een mekkerend geluid met zijn staartveren.

Tegenwoordig is de watersnip een zeldzame vogel geworden in Nederland. Dit komt voornamelijk doordat zijn habitat langzaam aan verdwijnt. Zij eten kleine gronddieren zoals torren die zij met hun gevoelige snavel uit de grond vissen.


Foto vogel: Studio Klick via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten.

ROEIBOOTSNIP
Type1X
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusIn de vaart
Status vanaf1996
BouwerLoewe
Bouwjaar1988
Aanschafjaar1988
Aanschafprijs1044 euro
LeverancierLoewe
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse60-
GewichtscodeGROEN
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop1996
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.