Suikerdiefje

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

Het suikerdiefje, Coereba flaveola

“Waarom ik een lite-boot heb gedoopt met de naam Suikerdiefje?
Meteen toen ik gevraagd werd om een lite-boot te dopen op 18 september 2022 heb ik mij beraden op een toepasselijke naam. Ik wilde niet lukraak een naam kiezen uit de vogel-wikipedia. Daar is keuze genoeg, overigens; we kunnen nog wel duizenden boten dopen. Dat het een vogelnaam moest worden stond al bij voorbaat vast.

In de eerste plaats moest het een licht (lite) vogeltje zijn. Vervolgens zocht ik naar een solitair vogeltje. Waarom? Natuurlijk omdat het om een soloboot gaat. Toen ik tot de ontdekking kwam dat een suikerdiefje ook een sociaal vogeltje is, – ze foerageren in groepsverband namelijk – was de keus snel gemaakt. Sociaal omdat de boot al toegankelijk is voor roeiers met alleen de C1-vaardigheid. En dan ook nog eens een zangvogel. Met deze boot hebben de roeiers het hoogste lied! Bovendien vond ik suikerdiefje ook een lieflijke naam.”

“Mijn ervaring met een lite-boot
Toen we de lite-boten begin 2022 nog op proef hadden heb ik er al mee gevaren. De proefvaart beviel goed. Allereerst is de boot makkelijk hanteerbaar. Bij voorkeur draag je hem met twee personen maar in geval van nood kan je hem ook alleen dragen. Het instappen ging probleemloos, het afvaren ook. Dankzij de stabiliteit van de boot. De boot is best wel breed maar ligt hoog op het water. Omdat er dus weinig waterverplaatsing is kom je nog goed vooruit. Weinig waterverplaatsing betekent ook dat de boot snel afdrijft door de wind. Maar ala, hij is dan ook niet bedoeld als drijfsijs. Ronden is ook een fluitje van een cent; je hoeft maar even te houden met een riem, een strijkje er achteraan en je bent gerond.

Kortom: ik kan een tochtje aanbevelen.”

P.H. 20-10-22


Foto vogel: Lisa Larsen via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: P.H. [naam te bevragen bij bestuur De Eem]

ROEIBOOTSUIKERDIEFJE
TypeLiteboat S 1x
Niveau/bevoegdheidSS1 (zie ook Bevoegdheid)
StatusIn de vaart
Status vanafseptember 2022
BouwerLiteboat
Bouwjaar2022
Aanschafjaar2022
Aanschafprijs4995 euro
LeverancierLiteboat
MateriaalCarbon
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklasse50-75 kg
Gewichtscoden.v.t.
BevoegdheidNa behalen SS1 ben je bevoegd om zelfstandig met een Liteboat te varen richting Amersfoort.
Datum doop18 september 2022
TijdensClubkampioenschappen
Gedoopt doorP. H. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.