Waterral

De waterral, Rallus aquaticus

De waterral komt voornamelijk voor in dichtbegroeide moerassen en heeft zich uitstekend aangepast aan het leven in deze gebieden. Het lichaam van de waterral is zijdelings enigszins afgeplat, zodat de vogel zich makkelijk langs rietstengels kan bewegen. Bij gevaar vliegt de vogel soms over korte afstanden weg, maar zoekt toch het liefst de beschutting van het riet op. De vogels laten zich weliswaar niet vaak zien, maar maken hun aanwezigheid geregeld duidelijk door een kenmerkend, gillend geluid, dat een aantal keer steeds zwakker herhaald wordt. Ook het nest wordt gebouwd in dicht riet, meestal vlak boven het water.

In de winter wordt de Nederlandse populatie uitgebreid met overwinterende exemplaren uit Oost-Europa. Alleen bij strenge vorst trekken de meeste vogels verder naar het zuiden. De waterrallen die in Nederland achterblijven zijn in deze perioden wel vaker te zien, omdat de vogels gedwongen worden om groter water op te zoeken dat nog niet dichtgevroren is.

Foto vogel: Pixamio via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten.

ROEIBOOTWATERRAL
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusUit de vaart
Status vanaf10 oktober 2021
BouwerHasle
Bouwjaar1992
Aanschafjaar1992
Aanschafprijs2723 euro
LeverancierVerschoor
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklasse85-
GewichtscodeROOD
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop1992
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.