Woffer

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

Woffer, (= woudaapje), Ixobrychus minutus

De woudaap of Woffer is de kleinste in Nederland voorkomende reiger. Het mannetje kenmerkt zich door de zwartgroene bovenzijde en het roomkleurige veld op de vleugel. Het vrouwtje is minder duidelijk getekend, maar heeft net als het mannetje een licht gekleurd deel op de vleugels. Het leefgebied van de woudaap bestaat uit rietvelden. Door het geringe formaat kan de woudaap behendig tussen het riet door klauteren, waarbij de lange tenen vaak meerdere rietstengels tegelijk omvatten. Ook het nest wordt gebouwd in het riet en is grotendeels gebouwd van rietstengels. Door het verdwijnen van geschikte rietvelden, maar zeker ook door de toegenomen verstoring is de woudaap tegenwoordig in Nederland een zeldzame vogel. De woudaap laat zich niet vaak zien en neemt bij gevaar net als de roerdomp een paalhouding aan, waarbij de kop gestrekt omhoog gehouden wordt. In de broedtijd laat het mannetje een opvallende roep horen die lijkt op het blaffen van een hond.


Foto vogel: hennyvanoppen via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten

ROEIBOOTWOFFER
TypeC1
Niveau/bevoegdheidSS2 (zie ook bij Bevoegdheid)
StatusIn de vaart
Status vanaf1993
BouwerBusman
Bouwjaar1993
Aanschafjaar1993
Aanschafprijs2714 euro
LeverancierBusman
MateriaalHout
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
BevoegdheidNa behalen examen SS2 ben je bevoegd om te roeien richting Amersfoort. Indien in bezit van ST2 ook bevoegd te roeien richting Eemmond.
Datum doop1993
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.