Wulp

De wulp, Numenius arquata

“Toen Bastiaan mij belde voelde ik me vereerd dat ik voor deze mooie vereniging, waar ik al vele jaren met plezier roei, een boot mag dopen. En nog een hele mooie ook! Zeker sinds Corona skiff ik graag. Dat hebben we toen met een clubje de hele winter gedaan en ik verwacht dan ook vele uurtjes hierin door te mogen brengen.
Dan is het natuurlijk heel leuk om zo’n mooi nieuwe bootje een naam van een Nederlandse watervogel te mogen geven.
De vogel die ik uitgekozen heb is een Nederlandse weide- en kustvogel. De Numenius arquata. Een steltenloper met een sierlijke lange omlaag gebogen snavel. De mannetjes en vrouwtjes verschillen weinig in verenkleed. En ook de onderlinge taakverdeling tussen paartjes vond ik leuk: vader en moeder wisselen elkaar af tijdens het broeden met een twee á drie uur durende ‘nestdienst’. De één bewaakt het nest, de ander gaat op zoek naar voedsel. Wanneer de eieren zijn uitgekomen is het aan vader om de kuikens verder groot te brengen. Mooi om dat ook in de natuur terug te zien dat dat prima werkt.

De vogel komt voor op de wadden en op het boerenland. Ze staat helaas op de Rode Lijst, oftewel ze heeft een beschermde status. Ook in de Eempolder komt deze vogel helaas niet veel meer voor. Dus wat mij betreft verdient ze wel wat extra aandacht.

Ik zeil al geregeld op een boot, een mooie klassieke tweemaster, met dezelfde naam in het Engels de Curlew en daar hopen Ties en ik ooit een keer een wereldreis mee te maken. En voor deze Nederlandse naamgenoot hoop ik dat dichter bij huis onze leden vele frisse uurtjes vol geluk en plezier op onze geliefde Eem mogen beleven.

Hierbij doop ik de WULP en ik wens u een behouden vaart!”


Foto vogel: Jan van der Straaten via Pixabay.com. Foto roeiboot: Bastiaan Boekling. Tekst: Carla, bij de doop van de wulp

ROEIBOOTWULP
Type1x
Niveau/bevoegdheidSS4
StatusIn de vaart
Status vanaf08-01-2023
BouwerWintech
Bouwjaar2022
Aanschafjaar2022
Aanschafprijs4850 euro
LeverancierWintech
MateriaalGlasvezel/carbon
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklasse60 – 75 kg
GewichtscodeOranje
Stuurbevoegdheidn.v.t.
Datum doop08-01-2023
TijdensNieuwjaarsreceptie (Jubileumjaar)
Gedoopt doorC. J. / Naam te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.