Zeekoet

De zeekoet, Uria aalge

Zeekoeten is de informele benaming voor een aantal soorten zeevogels uit de familie van de alken uit de orde van de steltloperachtigen. Wanneer de naam geen verdere toevoeging heeft, wordt doorgaans de Uria aalge (‘gewone’ Zeekoet) bedoeld. Er zijn zeekoeten in twee geslachten, Uria en Cepphus.

Zeekoeten zijn echte zeevogels. Het hele jaar, behalve in de broedtijd, leven ze op volle zee. Daar jagen ze tot wel honderd meter diep, op kleine vissoorten zoals haring, sprot en zandspiering. Van alle zeevogels komt de zeekoet het meest voor op de Noordzee. Omdat hij ver uit de kust blijft zul je hem echter niet snel zien. De beste kans maak je in het voor- en najaar als ze vlak boven de golven voorbij trekken, van en naar hun broedgebied.
Zeekoeten kunnen zowel aan het oppervlak als op grote diepten hun voedsel halen. Ze eten het liefst pelagische vis die in scholen voorkomt, zoals jonge haring, sprot en verschillende soorten zandspiering. Normaal duiken ze een meter of 10, maar ze zijn ook op een diepte van 180 m waargenomen! Ze kunnen 1 tot 2 minuten onder water blijven.Foto vogel: A_Different_Perspective via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten.

ROEIBOOTZEEKOET
TypeC2X
Niveau/bevoegdheidPS2
StatusUit de vaart
Status vanaf
BouwerBusman
Bouwjaar1986
Aanschafjaar1986
Aanschafprijs– euro
LeverancierBusman
MateriaalHout
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST2
Datum doop
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.