Arend

Een skarl is een open polyester zeilboot die in de jaren 1980 werd gemaakt door Elahuizen B.V.

Er zijn twee types gemaakt: de Skarl 685 en de Skarl 645. De getallen komen overeen met de lengte van het schip. Het meest voorkomende type is de Skarl 645. Dit is een kielboot die ongeveer 75 centimeter diep steekt, met een toptuig met 17 m² zeil. De Skarl 685 onderscheidt zich van 645 door een ophaalbaar zwaard waardoor de diepgang kan variëren van 40 tot 120 cm. Skarls worden vooral gebruikt als dagzeilboot en worden net als de valk vaak aangeboden voor dagverhuur. Door een dekzeil te gebruiken kunnen er vier personen op slapen.

de arend, Accipitridae

Arenden of adelaars zijn krachtige, dagactieve, grote roofvogels met brede vleugels, stevige snavel en scherpe klauwen.
Arenden behoren tot de orde van de Falconiformes in de familie Accipitridae. De groep is niet homogeen en omvat niet-verwante soorten van verschillend formaat. Het verenkleed van mannetje en vrouwtje is gelijk, maar het vrouwtje is doorgaans groter.
Ze verkrijgen hun volwassen verenkleed pas na enkele jaren.

Arenden zijn carnivoor. Zoals alle roofvogels hebben arenden een grote, krachtige haaksnavel, om vlees van een prooi af te scheuren. Daarnaast sterke poten en krachtige klauwen. Ze beschikken ook over een uitstekend gezichtsvermogen. Ze worden ook wel adelaar genoemd.
De arendsoorten komen hoofdzakelijk voor in Europa, Azië en Afrika.
Amerika kent er slechts enkele. Een bekende arendsoort is de steenarend (Aquila chrysaetos). De Europese zeearend (Haliaeetus albicilla) komt vooral voor in Oost-Europa en Scandinavië. De zeearend is verwant aan de Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus).


Foto vogel: Manfred Richter
 via Pixabay.com. Foto ‘zeilboot’: Sabine Joosten

ZEILBOOTAREND
TypeSkarl 645
KlasseOpen polyester zeilboot
StatusUit de vaart
Status vanaf2019
BouwerElahuizen B.V.
Bouwjaarjaren 1980?
Aanschafjaar2012
Aanschafprijs0 euro
LeverancierGeschenk van lid I. K. (Naam bekend bij het bestuur)
MerkSkarl
MateriaalPolyester
Gewicht650 kg
Lengte6,45 m
JeugdbootNee
BeschermdNee
Bevoegdheid
Aantal personen4-6 personen
Datum doop
Tijdens
Gedoopt door
Bijzonderheden
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.