Buizerd

De Buizerd is een Randmeer, type Touring. Een snelle sportieve boot die met name bij ruig weer met de nodige voorzichtigheid gevaren moet worden. De kiel is minder zwaar dan bij de andere boten en daarom is bij eind windkracht 3-4 (met vaak vlagen) al een eerste rif en verkleining van de genua gewenst.

De Buizerd, die in 2021 geheel gereviseerd is, heeft een vaste ligplaats op het Raboes, en is voorzien van buitenboordmotor, om als de wind wegvalt in de avond toch thuis te kunnen komen.

Naast de Buizerd hebben we nog een andere Randmeer in de vloot: Big Bird.

Buizerd, Buteo buteo

Algemeen
40-50 cm groot met een vleugelspanwijdte van 110-135 cm. De buizerd is verreweg de algemeenste en meest opvallende roofvogel van Nederland, die je vaak in open land ziet, zittend op een paal of schroevend op de thermiek. Buizerds zijn erg gevarieerd qua kleur en tekening. Van donkerbruin tot bijna wit.

Herkenning
De buizerd is voor herkenning de sleutelsoort in Nederland. Is erg gevarieerd in kleur en tekening. Heeft een brede, niet ver uitstekende kop, brede stompe vleugels en een vrij korte, afgeronde staart met smalle bandjes. Vliegt met relatief snelle, ondiepe en ietwat stijve vleugelslagen. Vaak cirkelend te zien maar ook heel vaak op paaltjes bij weilanden.

Geluid
Roep bij het hoog in de lucht cirkelen op de thermiek af en toe hard en hoog “Píew!”. Check maar eens op vogelbescherming.nl.

Broeden
Broedt liefst in kruinen van hoge bomen, vaak tegen de rand van het bos. Bouwt nest van takken en twijgen maar gebruikt ook graag een 2e hands nest – lekker makkelijk hè. Het nest is groot, ongeveer een meter in doorsnede en 60 cm diep. Zulke grote roofvogelnesten heten een horst. Broeden duurt wel 5 weken. Jongen vliegen pas uit na 7 a 8 weken, maar worden nog zo’n 7 weken bijgevoerd terwijl ze leren jagen van hun ouders.

Leefgebied
Combinatie van geschikte nestgelegenheid (bos of een bosje) met open land met veel voedsel is ideaal. Jaagt graag in weilanden maar komt ook de steden in op muizenjacht.

Trekvogel?
Broed in Noord Scandinavië en komt in het najaar naar Zuid-Europa maar ook veelvuldig in Nederland.

Voedsel
De buizerd is gek op muizen maar eet ook wel jonge konijntjes. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogeltjes en aas. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond. Bidt ook soms, vooral in de zomer in open gebieden.

Bijnaam?
Z’n naam komt uit het Frans: Busard, wat de Engelsen kopieerden in Buzzard. Bekende bijnaam is Muizerd vanwege zijn favoriete hapje. Ook wel Paalzitter want daar zien we ze vaak zitten, zelfs onverstoorbaar pal langs de snelweg. In Vlaanderen noemen ze hem ook wel Zonnedraaier omdat ie bij zonnig weer gebruik makend van de thermiek rondjes zweeft.


Foto vogel: Peter van Kasteren via Pixabay.com. Foto zeilboot: Zeilafdeling BWV. Tekst: Fred Heil

ZEILBOOTBUIZERD
TypeRandmeer Touring
KlasseOpen zeilboot
StatusIn de vaart
Status vanaf1999
BouwerJachtwerf Heeg
Bouwjaar1999
Aanschafjaar1999
Aanschafprijs11.186 euro
LeverancierJachtwerf Heeg
Merk
MateriaalKunststof
Gewicht
Lengte6,5 meter
JeugdbootNee
BeschermdNee
Bevoegdheid
Aantal personen2 tot 4 à 5 personen
Datum doop
Tijdens
Gedoopt door
BijzonderhedenOpen zeilboot met vaste kiel
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.