Roze Pelikaan

De Roze Pelikaan is een Laser Pico. Een zwaardboot die vooral door de jeugd gebruikt wordt. Het moet een beetje weer zijn voor deze boten want je wordt vaak wel wat nat als je hierin zeilt.
De twee andere Pico’s in de vloot zijn de Albatros en de Zeearend.

De roze pelikaan, Pelecanus onocrotalus

De roze pelikaan is een algemene vogelsoort. In 2002 werd het aantal dieren geschat op 270.000 tot 290.000 individuen. In Europa werd hij vroeger veelvuldig bestreden, omdat vissers hem als een concurrent zagen. Ook verloor hij broedgebieden door het kappen van rietvelden. In Europa gaat het aantal roze pelikanen dan ook achteruit, alhoewel het beter met deze soort gaat dan met de verwante kroeskoppelikaan. Roze pelikanen behoren tot de zwaarst vliegende vogels. Om op te stijgen maken ze een aanloop over het water. Met hun brede, uitgestrekte vleugels zweven ze vaak op de thermiek. Op deze manier kunnen ze vrij lang in de lucht blijven en tot grote hoogten zweven.
Ook vliegen ze vaak in V-formatie of in een schuine linie, om energie te besparen. Aangezien zijn voorganger de luchtweerstand breekt, hoeft hij zich minder in te spannen dan als hij alleen zou vliegen. Tijdens langdurige vluchten weten ze met een trage vleugelslag (70 slagen per minuut) in de lucht te blijven. Ze landen meestal op het water. Hierbij remmen ze af door de staart, de vleugels en de zwemvliezen tussen de tenen te verspreiden.


Foto vogel: Bishnu Sarangi via Pixabay.com. Foto zeilboot: Zeilafdeling BWV

ZEILBOOTROZE PELIKAAN
TypePico Laser
Klasse
StatusIn de vaart
Status vanaf
BouwerPico Laser
Bouwjaar2012
Aanschafjaar2012
Aanschafprijs1601 euro
Leverancier
MerkLaser Performance
MateriaalPolyester
Gewicht
Lengte
JeugdbootNee
BeschermdNee
Bevoegdheid
Aantal personen1 persoon
Datum doop15 september 2012
Tijdens
Gedoopt doorJ. S. (volledige naam is bekend bij bestuur)
Bijzonderheden
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.